Home » Știință » Oamenii de știință au calculat probabilitatea apariției unei noi pandemii

Oamenii de știință au calculat probabilitatea apariției unei noi pandemii

Oamenii de știință au calculat probabilitatea apariției unei noi pandemii
Gripa Spaniolă a provocat provocat peste 50 de milioane de morți, între 1918 - 1920 / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 26.08.2021

Oamenii de știință au constatat că o pandemie cu un impact similar celei de COVID-19 are o probabilitate de aproximativ 2% să izbucnească în fiecare an. O cercetare statistică a descoperit că pandemiile mari sunt mult mai frecvente decât ne-am putea aștepta.

Extrapolând aceste date pe parcursul întregii vieți înseamnă că fiecare dintre noi are șanse de circa 38% să se confrunte cu un nou astfel de eveniment, iar probabilitatea pare să crească odată cu trecerea timpului.

„Cel mai important aspect de luat în considerare este că pandemii mari, precum COVID-19 și gripa spaniolă, sunt relativ probabile”, a declarat William Pan, cercetător în politici de sănătate la Universitatea Duke din Carolina de Nord, SUA.

Echipa condusă de el a analizat istoricul epidemiilor din 1600 și până în prezent. Au descoperit 476 de epidemii documentate, dintre care în aproximativ jumătate s-a știut și numărul victimelor. Aproximativ 145 dintre aceste epidemii au provocat mai puțin de 10.000 de decese, în timp ce despre alte 114 se știe că au avut loc, însă nu și câte decese au provocat.

Pandemiile din ultimii 400 de ani, analizate

De precizat este faptul că bolile infecțioase care încă provoacă victime în prezent au fost excluse din analiza pandemiilor și epidemiilor, ceea ce înseamnă că nu există date despre COVID-19, HIV sau malarie.

Echipa a folosit o modelare detaliată cu o distribuție Pareto generalizată pentru a analiza datele, constatând că numărul anual de epidemii este extrem de variabil, iar o epidemie de mari proporții, precum gripa spaniolă din 1918-1920, a avut probabilitate să apară undeva între 0,3 și 1,9% în fiecare an din ultimii 400.

Pandemia de COVID-19
Pandemia de COVID-19 / Credit foto: Shutterstock

În ultimii 50 de ani, oamenii de știință au constatat creșterea numărului de noi agenți patogeni care se răspândesc printre oameni, notează Science Alert. Coronavirusul SARS-CoV-2 este cel mai clar exemplu, dar nu singurul. În ultimele decenii, omenirea s-a confruntat cu gripa porcină, gripa aviară, Ebola și multe altele.

Risc dublu de reapariție a unei pandemii asemănătoare COVID-19

„Împreună cu estimările recente ale creșterii ratei de a apariție a bolilor provenite de la animale pe fondul schimbărilor de mediu, această constatare sugerează o probabilitate ridicată de a observa pandemii asemănătoare COVID-19 (probabilitatea de a o experimenta în timpul vieții este de aproximativ 38%) care se poate dubla în deceniile următoare”, au afirmat cerectătorii în lucrarea publicată în revista PNAS.

Concluzia este că, în timp ce ne vom reveni după pandemia actuală de COVID-19, trebuie să fim conștienți că ne-am putea confrunta cu o alta destul de curând.

„Această situație subliniază importanța răspunsului timpuriu la focare de boli și a capacității de supraveghere a pandemiei la scară locală și globală, precum și pentru stabilirea unei agende de cercetare pentru a înțelege de ce focarele mari devin din ce în ce mai frecvente”, a atras atenția Pan.

Vă recomandăm să citiți și:

ONU avertizează: „Următoarea pandemie” este aproape

20 cele mai rele epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au încheiat ele

Formele lungi de COVID-19 ar putea fi manifestarea unui alt virus reactivat în corpul uman

Pandemia a făcut un număr uriaș de milionari

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase