Home » D:News » Gazprom a oferit Republicii Moldova gaze în schimbul unor legături mai slabe cu UE

Gazprom a oferit Republicii Moldova gaze în schimbul unor legături mai slabe cu UE

Gazprom a oferit Republicii Moldova gaze în schimbul unor legături mai slabe cu UE
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.10.2021

Compania rusă Gazprom a propus ca Republica Moldova să își ajusteze acordul de liber schimb cu UE și să amâne reformele pieței energetice convenite cu Bruxelles-ul în schimbul unui gaz mai ieftin.

Fosta republică sovietică a declarat stare de urgență în timp ce încearcă să își asigure suficiente livrări pentru a trece peste criza de gaze din timpul iernii. Luna trecută, Gazprom, controlată de Kremlin, a redus livrările către Moldova cu o treime, ca urmare a încheierii unui contract pe termen lung, și a cerut mai mult decât dublul condițiilor anterioare pentru a continua să furnizeze gaz.

În cadrul negocierilor din această lună, Gazprom le-a spus oficialilor moldoveni că va reduce prețul dacă țara este pregătită să modifice acordul comercial fără taxe vamale cu UE, au declarat persoane informate despre discuții.

De asemenea, Gazprom a dorit ca Moldova să amâne punerea în aplicare a normelor UE care impun liberalizarea piețelor de gaze și o concurență sporită, au spus sursele citate, relatează Financial Times.

Două persoane informate cu privire la discuții au declarat că Kremlinul a văzut negocierile privind gazele ca parte a unei înțelegeri politice mai largi cu Moldova, după ce președinta Maia Sandu a preluat funcția anul trecut, iar partidul său ferm pro-UE a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile din iulie.

Rusia profită de poziția Gazprom ca unic furnizor al Moldovei

Analiștii de pe piață au sugerat că Rusia profită de poziția Gazprom ca unic furnizor al Moldovei pentru a pune presiune asupra guvernului de la Chișinău, care a promis să iasă din orbita Moscovei și să se îndrepte spre vest.

Acest lucru are loc pe fondul unei crize mai ample a gazelor la nivel mondial, care a împins prețurile de pe piață la niveluri record.

Luna aceasta, președintele rus Vladimir Putin a respins ca fiind „o prostie totală” sugestiile potrivit cărora Kremlinul ar fi folosit livrările de gaze ca armă politică împotriva altor țări.

Liberalizarea pieței gazelor ar afecta negativ Gazprom și Moldovagaz, filiala sa din Moldova care deține și operează rețeaua de gaze a țării și cumpără și vinde transporturi.

De asemenea, Moscova ar prefera ca Moldova să renunțe la acordul privind Zona de liber schimb cu UE și să semneze în schimb cu rivala – Uniunea Economică Eurasiatică.

Moscova consideră că Moldova intră în sfera sa de influență și se consideră protectoarea populației vorbitoare de limbă rusă din statul separatist Transnistria, unde păstrează un mic contingent militar.

Dmitri Kozak, un oficial de rang înalt de la Kremlin care conduce relațiile Moscovei cu statele post-sovietice, a purtat negocieri săptămâna trecută cu oficialii moldoveni care nu au reușit să ajungă la un compromis privind prețul gazelor.

Moldova a cumpărat 1 milion de metri cubi de gaze din Polonia

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat că oferta Gazprom a fost „atent calibrată, clară, justificată și, din punct de vedere al prețului, extrem de favorabilă părții moldovenești”, potrivit Interfax.

Moldova a primit marți primul său transport de gaze dintr-o sursă non-rusă, cumpărând 1 milion de metri cubi de la PGNiG din Polonia, via Ucraina, într-o licitație care a ocolit Moldovagaz.

Acest lucru, pe lângă un alt transport de probă din România, a venit după săptămâni de discuții de criză cu oficialii UE pentru ca Bruxelles-ul să ofere sprijin financiar suplimentar și pentru ca statele membre să pună gaze la dispoziție.

Guvernul Republicii Moldova se teme de tulburări în masă în această iarnă, fie din cauza lipsei de gaz, fie din cauza prețurilor inevitabil de ridicate pentru încălzire și energie.

„Rușii lovesc țara în cel mai slab punct al său, în cel mai prost moment posibil”, a declarat un oficial implicat în negocieri.

Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova, va conduce joi o delegație la Bruxelles pentru discuții, în contextul în care se discută despre creșterea nivelului de granturi și împrumuturi acordate de UE.

Oficialii moldoveni se vor întâlni miercuri, la Sankt Petersburg, cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller. Diplomații UE au îndemnat țara să nu semneze un nou acord pe termen lung cu compania rusă și să găsească, în schimb, soluții pe termen scurt pentru a face față iernii.

Însă analiștii din industrie au pus la îndoială faptul că livrările suplimentare din partea membrilor UE vor fi suficiente pentru a suplini exporturile rusești, în timp ce costurile de pe piața spot vor fi probabil prohibitive fără subvenții semnificative.

Pawel Majewski, directorul executiv al PGNiG, a declarat că societatea este „pregătită să participe la următoarele runde de licitații” pentru aprovizionarea cu gaze a Moldovei.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase