Home » D:News » Primul om din lume diagnosticat cu o afecţiune provocată de schimbările climatice

Primul om din lume diagnosticat cu o afecţiune provocată de schimbările climatice

Primul om din lume diagnosticat cu o afecţiune provocată de schimbările climatice
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.11.2021

Un canadian este considerat a fi prima persoană din lume diagnosticată cu o afecţiune cauzată de schimbările climatice.

Kyle Merritt l-a examinat pe cetăţeanul în vârstă care suferea de astm şi se confrunta cu dificultăţi de respiraţie atunci când a ajuns la departamentul de urgenţă din Nelson, Columbia Britanică.

Angajaţii din domeniul sănătăţii au declarat că poluarea şi valurile de căldură au fost responsabile pentru simptomele pacientului, ceea ce l-a determinat pe Dr. Merritt să pună primul diagnostic clinic legat de schimbările climatice.

„Încerc să procesez ceea ce văd”, a declarat el pentru Glacier Media. „Dacă nu ne uităm la cauza de bază şi tratăm doar simptomele, vom continua să rămânem din ce în ce mai mult în urmă”.

Pacientul a fost tratat în timpul celui mai fierbinte val de căldură din istoria Canadei, în luna iunie, când temperaturile au atins 49,5 grade C şi aproape 500 de persoane au fost ucise.

Încălzirea globală va agrava unele ameninţări asupra sănătăţii deja existente

În urma celor cinci zile de caniculă, fumul gros provenit de la incendiile de vegetaţie a compromis calitatea aerului, reprezentând un alt risc pentru sănătate.

Dr. Merritt a declarat că este timpul ca medicii să înceapă să ia în considerare cauza de bază a afecţiunilor medicale declanşate de căldură şi fum.

„Vara trecută, a fost atât de rău timp de aproximativ trei săptămâni”, a continuat el. „Suntem în departamentul de urgenţă, ne ocupăm de toată lumea, de la cei mai privilegiaţi la cei mai vulnerabili, de la leagăn la mormânt. Îi vedem pe toţi şi este greu să vezi cum sunt afectaţi oamenii, în special cei mai vulnerabili din societatea noastră. Este frustrant”.

Medicul a spus că speră ca şi alţi medici să vadă diagnosticul său şi să ia în considerare trasarea unei linii mai drepte între sănătate şi schimbările climatice. El a vorbit, de asemenea, despre o pacientă în vârstă de 70 de ani a cărei stare de sănătate a fost agravată de căldura extremă.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, schimbările climatice vor ucide 250.000 de persoane pe an între 2030 şi 2050. Fenomenul duce la decese şi îmbolnăviri din cauza vremii tot mai extreme, cum ar fi valurile de căldură şi inundaţiile, la perturbări ale sistemelor alimentare, la creşterea răspândirii bolilor şi la probleme de sănătate mintală.

Încălzirea globală va face ca unele ameninţări existente la adresa sănătăţii să se înrăutăţească, în timp ce altele vor apărea, potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase