Home » D:News » Valul de demisii care mătură SUA şi Europa va mai dura o vreme

Valul de demisii care mătură SUA şi Europa va mai dura o vreme

Publicat: 19.11.2021
Valul de demisii care mătură SUA şi Europa va mai dura o vreme
Sursa foto: Shutterstock

Fenomenul în care oamenii demisionează în căutarea de schimbări care să le îmbunătăţească perspectivele, fenomen exacerbat de pandemie, va persista o vreme, avertizează Michael Miebach, CEO al Mastercard, potrivit Bloomberg.

Fenomenul a început în SUA ca un val de demisii, angajaţii părăsindu-şi locurile de muncă din diverse motive, cum ar fi stresul acumulat, epuizarea, lipsa motivaţiei şi căutarea unui salariu mai bun, şi cuprinde acum şi Europa.

Mişcarea s-a transformat rapid într-un manifest, o nevoie de a vrea mai mult de la angajator fără teama de a fi demis. Un studiu recent Microsoft arată că 41% din angajaţii din întreaga lume se gândesc acum să-şi părăsească slujbele actuale.

În Europa, un studiu realizat de compania germană Personio arată că 46% din angajaţi plănuiesc să demisioneze în următoarele 6-12 luni.

În cazul Germaniei, se pare că unul din principalii factori declanşatori este inflaţia. Un studiu recent arată că o treime din companiile germane se confruntă cu un deficit de muncitori calificaţi. Ca urmare a pandemiei, Germania a raportat cel mai ridicat număr de demisii din Europa. Pe locul doi se situează Marea Britanie, urmată de Olanda şi Franţa.

Peste 50% din persoanele intervievate în cadrul unui studiu Personio au menţionat că intenţionau să demisioneze înainte de pandemie, iar pandemia nu a făcut decât să accelereze nevoia oamenilor de a explora alte opţiuni.

Demisii la cote maxime în SUA

În America, fenomenul a accelerat recent, rata demisiilor atingând maxime record de 4,4 milioane de oameni numai în septembrie, reprezentând un procent uriaş de 3% din toţi americani, notează Fortune.

Însă tendinţa nu se manifestă la fel la nivelul tuturor sectoarelor economiei americane.

Ratele sunt în special ridicate în industrii care plătesc în mod tradiţional salarii mai mici, revelă ultimele date ale Biroului Naţional de Statistică.

Cele mai afectate industrii din punctul de vedere al demisiilor au fost industriile de agrement şi ospitalitate în septembrie, cât şi cea a resta­urantelor şi hotelurilor, comerţului, transportului şi utilităţilor, serviciilor profesionale şi retailului, potrivit Mediafax.

Pandemia a afectat mai puternic muncitorii din aceste industrii atât din punctul de vedere al dis­ponibilizărilor, cât şi cazurilor de coronavirus, iar mulţi dintre aceştia resimt optimism că pot merge în alte sectoare pentru a obţine condiţii mai bune.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase