Home » D:News » Austria, prima țară din Europa de Vest care reintroduce lockdown-ul total

Austria, prima țară din Europa de Vest care reintroduce lockdown-ul total

Austria, prima țară din Europa de Vest care reintroduce lockdown-ul total
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 20.11.2021

Austria va deveni prima țară din Europa de Vest care va reintroduce lockdown-ul total pentru a face față unui nou val de infecții, scrie Reuters.

Austria reintroduce lockdown-ul total și anunță că vaccinarea devine obligatorie.

De asemenea, vaccinarea devine obligatorie începând cu 1 februarie, a anunțat vineri guvernul.

Lockdown-ul va dura de la 10 la 20 de zile, a declarat cancelarul Alexander Schallenberg într-o conferință de presă, adăugând că obligativitatea vaccinării se introduce din 1 februarie.

Schallenberg a luat decizia după ce fusese criticat că impusese restricţii doar pentru persoanele nevaccinate. „După data de 13 decembrie, nu va mai exista carantină pentru persoanele vaccinate sau vindecate”, a afirmat Schallenberg, conform publicaţiei Die Presse.

Ce presupune lockdown-ul total din Austria

Restricţiile de circulaţie se vor aplica de luni pentru toate persoanele din Austria, inclusiv pentru vaccinaţi. Vor avea voie să iasă din case doar pentru a merge la serviciu, la magazinele alimentare, la farmacii sau la centrele de vaccinare. Şcolile rămân deschise doar teoretic, în condiţiile în care părinţii sunt îndemnaţi să ţină copiii acasă, de unde vor face cursuri online. Doar elevii care nu au acces la sistemul online pot merge la şcoli, unde trebuie să poarte măşti.

Aproximativ două treimi din populația Austriei este complet vaccinată împotriva COVID-19, fiind una dintre cele mai scăzute rate din Europa de Vest. Infecțiile sunt printre cele mai mari de pe continent, cu o incidență pe șapte zile de 991 la 100.000 de persoane.

Luni, Austria a introdus carantina pentru toți cei care nu au fost vaccinați, dar de atunci infecțiile au continuat să stabilească noi recorduri.

Guvernele din regiunile austriece Salzburg şi Oberösterreich au anunţat, joi seară, decizii de carantină generală, inclusiv pentru persoanele vaccinate anti-COVID-19, pe fondul criticilor intense faţă de abordarea Guvernului Alexander Schallenberg, care a impus restricţii doar pentru nevaccinaţi.

„Nu am reușit să convingem suficient de mulți oameni să se vaccineze. Este dureros că astfel de măsuri trebuie să fie luate în continuare”, a spus Alexander Schallenberg.

Organizaţiile civice şi partidele de opoziţie au anunţat cel puţin trei mitinguri de protest care vor avea loc sâmbătă la Viena. Autorităţile sunt în stare de alertă.

Noile restricţii au fost salutate însă de asociaţiile medicilor care lucrează la terapie intensivă.

Germania nu exclude lockdown-ul, chiar şi pentru cei vaccinaţi

Situaţia coronavirusului din Germania este atât de gravă încât nu poate fi exclusă o izolare, inclusiv pentru persoanele vaccinate, a declarat ministrul Sănătăţii german, în timp ce Austria a anunţat că va trece din nou la carantină totală începând de luni.

„Ne aflăm acum într-o situaţie în care nu putem exclude nimic”, a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Jens Spahn, într-o conferinţă de presă.

Pieţele s-au clătinat în faţa perspectivei unui posibil blocaj german, randamentele obligaţiunilor devenind negative, iar euro şi bursele au scăzut puternic, potrivit Mediafax.

Germania a raportat vineri 52.970 de noi cazuri de coronavirus şi 201 decese, ridicând numărul total de decese la 98.739.

Cancelarul Angela Merkel a declarat joi că, în zonele în care spitalele devin periculos de pline de pacienţi cu COVID-19, mari părţi ale vieţii publice vor fi limitate la cei care fie au fost vaccinaţi, fie care au trecut prin boală.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase