Home » D:News » Tensiuni tot mai crescute. Decizia luată de Taiwan pentru a se apăra împotriva Chinei

Tensiuni tot mai crescute. Decizia luată de Taiwan pentru a se apăra împotriva Chinei

Publicat: 23.11.2021
Tensiuni tot mai crescute. Decizia luată de Taiwan pentru a se apăra împotriva Chinei
Sursa foto: Pixabay

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a comandat prima prima serie de avioane F-16 pentru a consolida apărarea insulei în timpul tensiunilor crescânde dintre Taipei şi Beijing.

Exerciţiile militare ale Chinei şi SUA în regiune au stârnit temerile unui conflict declanşat de o criză asupra Taiwanului guvernat democratic, pe care Beijingul îl revendică drept propriul teritoriu, potrivit Reuters.

Tsai a dezvăluit în cadrul unei ceremonii prima escadrilă din cele mai avansate F-16 ale Taiwanului, ca simbol al angajamentului ferm dintre Taipei şi Washington.

„Cred că, atâta timp cât aderăm la valorile democraţiei şi libertăţii, vor exista mai multe ţări asemănătoare care stau pe acelaşi front cu noi”, a declarat preşedintele Taiwanului, de pe aceeaşi scenă cu diplomatul american de vârf, Sandra Oudkirk, potrivit sursei citate.

Principalul susţinător internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului

Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwan, dar sunt principalul susţinător internaţional şi furnizor de arme al insulei, spre furia Beijingului.

Modernizarea F-16 de 3,96 miliarde de dolari este condusă de producătorul Lockheed Martin Corp şi Aerospace Industrial Development Corp (AIDC) din Taiwan şi este cel mai recent exemplu de cooperare militară dintre Washington şi Taipei.

Taiwan a transformat 141 de avioane F-16A/B în tipul F-16V, dintre care 64 au fost deja modernizate. Statul a comandat în plus alte 66 de noi F-16V, echipate cu o tehnologie superioară pentru a face faţă mai bine forţelor aeriene chineze.

În cadrul ceremoniei, avioanele F-16 şi-au arătat forţa printr-o serie de exerciţii demonstrative. Tsai a spus că, pe măsură ce mai multe F-16V vor intra în serviciu, apărarea Taiwanului va fi „şi mai puternică”.

În 2019, Statele Unite au aprobat o vânzare de avioane F-16 de 8 miliarde de dolari către Taiwan, un acord care ar duce flota de supersonice a insulei la peste 200 de avioane, cea mai mare din Asia.

China a anunţat sancţiuni împotriva Lockheed Martin pentru vânzarea de arme către Taiwan.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase