Home » D:News » Vânzări record pentru licitațiile de artă de toamnă de la New York

Vânzări record pentru licitațiile de artă de toamnă de la New York

Publicat: 28.11.2021
Vânzări record pentru licitațiile de artă de toamnă de la New York
Sursa foto: Profimedia

Licitațiile de artă din toamnă de la New York au stabilit un record absolut, în condițiile în care creșterea averilor, temerile tot mai mari legate de inflație și pasiunea pentru obiecte de colecție au stimulat cererea și prețurile.

Vânzările de la Christie’s, Sotheby’s și Philips au totalizat 2,65 miliarde de dolari pe parcursul celor două săptămâni, doborând recordul istoric al vânzărilor de toamnă, de 2,59 miliarde de dolari din 2014, potrivit Pi-eX, o firmă de date și analize de artă. Colecționarii s-au luptat pentru orice, de la clasicele Cezannes și Van Gogh la o sculptură video legată de un NFT.

Un număr record de 32 de lucrări au fost vândute pentru mai mult de 20 de milioane de dolari, potrivit Pi-eX, iar 54 de lucrări au fost vândute pentru mai mult de 10 milioane de dolari. Totalul pentru Christie’s a fost de 1,14 miliarde de dolari, la Sotheby’s de 1,34 miliarde de dolari, iar la Phillips de peste 170 de milioane de dolari.

Cei ce au câștigat din criptomonede au investit masiv în artă: investitorul Justin Sun a plătit 78,4 milioane de dolari pentru sculptura „Le Nez” a lui Alberto Giacometti, iar un grup de investitori cripto cunoscuți sub numele de ConstitutionDAO a pierdut în fața miliardarului Ken Griffin pentru o copie originală a Constituției SUA, care a fost vândută pentru 43,2 milioane de dolari.

Vânzarea a două mari colecții – Colecția Cox la Christie’s și Colecția Macklowe la Sotheby’s – a creat un tezaur pentru ofertanții bogați.

NFT-urile au făcut o figură frumoasă la vânzările de toamnă

Vânzările din Colecția Cox, care a fost deținută de magnatul petrolului din Dallas Edwin L. Cox, au totalizat 332 de milioane de dolari. Printre acestea s-a numărat capodopera lui Vincent van Gogh din 1889, „Cabanes de bois parmi les oliviers”, care s-a vândut cu aproape 71,4 milioane de dolari – de două ori mai mult decât estimarea. Un alt van Gogh a fost vândut pentru o sumă de șase ori mai mare decât cea estimată. Muzeul J. Paul Getty din Los Angeles a cumpărat tabloul „Tânăr la fereastră” de Gustave Caillebotte pentru 53 de milioane de dolari.

Colecția Macklowe, un produs al divorțului dezvoltatorului Harry Macklowe, a adus 676 de milioane de dolari. Tabloul „Nr. 7” de Mark Rothko a fost vândut pentru 82,5 milioane de dolari. Alături de sculptura Giacometti, achiziționată de Sun, colecția a mai inclus un Jackson Pollock, care a fost vândut cu 61,2 milioane de dolari, și o piesă impunătoare a lui Cy Twombly, care a ajuns la 58,9 milioane de dolari, relatează CNBC.

NFT-urile au făcut, de asemenea, o figură frumoasă la vânzările de toamnă. O sculptură a artistului digital Mike Winkelmann, cunoscut mai bine sub numele de Beeple, a fost vândută cu 29 de milioane de dolari la Christie’s. Sculptura este o cutie de lumină digitală 3D, înaltă de 2,5 metri, formată din patru ecrane LED, care prezintă un astronaut plimbându-se prin peisaje în continuă schimbare. Cumpărătorul a fost Ryan Zurrer, un capitalist elvețian axat pe criptomonede, care, pe Twitter, l-a lăudat pe Beeple pentru „inovația vizionară, noua energie uimitoare și vibrațiile pozitive hilare pe care le-ați adus atât criptomonedelor, cât și artei”.

Acesta a devenit al doilea cel mai mare preț plătit vreodată pentru un NFT, după „Everydays” al lui Beeple: The First 5.000 Days”, care s-a vândut la Christie’s la începutul acestui an pentru 69 de milioane de dolari.

Un grup de peste 17.000 de investitori și entuziaști cripto, numit ConstitutionDAO, a strâns peste 40 de milioane de dolari pentru a cumpăra o primă ediție a Constituției SUA. Ei au fost depășiți de miliardarul Ken Griffin, care a plătit 43,2 milioane de dolari pentru bucata de istorie. Aceasta va fi expusă la Crystal Bridges Museum of American Art din Arkansas.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase