Home » D:News » Replica lui Aurescu pentru Lavrov, în privința sistemelor anti-rachetă

Replica lui Aurescu pentru Lavrov, în privința sistemelor anti-rachetă

Replica lui Aurescu pentru Lavrov, în privința sistemelor anti-rachetă
Credit foto: Hepta / Mediafax foto
Publicat: 03.12.2021

Sistemele anti-rachetă din România și Polonia au un caracter strict defensiv, iar poziția ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, este „complet eronată”, afirmă șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu.

„Poziția exprimată de Federația Rusă în raport cu sistemul antirachetă amplasat în România, parte integrantă a sistemului de apărare antirachetă al NATO, este complet eronată, nu este nouă și face parte din retorica neconstructivă pe această temă, deja cunoscută încă de la momentul negocierii și încheierii, în 2011, a Acordului între România și SUA privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice”, transmite Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Potrivit sursei citate, poziția României, a SUA și a Alianței Nord-Atlantice a fost exprimată public și transmisă Federației Ruse de o manieră clară, fermă, în repetate rânduri, de-a lungul celor zece ani de la încheierea Acordului menționat: sistemul de apărare antirachetă al NATO, care include Facilitatea antirachetă de la Deveselu, are un caracter strict defensiv, utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU.

Sistemul de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Federației Ruse

„Sistemul nu este îndreptat împotriva Federației Ruse, vizând ameninţări cu rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune venite din afara spațiului euroatlantic; nu există niciun fel de intenție de transformare a sistemului de apărare antirachetă. (…) Am explicat Rusiei de mai multe ori că sistemul BMD nu este eficient împotriva sistemului strategic al Rusiei de descurajare nucleară și că nu există nicio intenție de restructurare a acestui sistem pentru a avea în viitor o astfel de capacitate. Prin urmare, declarațiile ruse care amenință să țintească aliații din cauza BMD a NATO sunt inacceptabile și contraproductive”, potrivit comunicatului

Conform comunicatului de presă, aceste aspecte se regăsesc inclusiv în Declarația finală a Summitului NATO de la Varșovia din 2016.

Reacția lui Bogdan Aurescu vine după ce afirmațiile ministrului afacerilor externe al Federației Ruse Serghei Lavrov, în discursul rostit joi în cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Stockholm, conform cărora în România și Polonia au fost instalate sisteme de apărare împotriva rachetelor care pot fi folosite pentru lovituri ofensive.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase