Home » D:News » Cel mai bătrân copac din lume, un stejar vechi de 13.000 de ani, s-a „clonat” singur

Cel mai bătrân copac din lume, un stejar vechi de 13.000 de ani, s-a „clonat” singur

Cel mai bătrân copac din lume, un stejar vechi de 13.000 de ani, s-a „clonat” singur
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 06.12.2021

În California, s-a constatat că un stejar are vârsta cuprinsă între 13.000 şi 15.000 de ani, devenind astfel cel mai vechi copac de pe planetă. Arborele este cunoscut şi sub numele de „Palmer Oak” şi este situat în Crestmore Heights din Riverside County.

Pentru a evita orice eroare de apreciere, vechimea lui a fost analizată cu metoda Carbon-14.

Spre deosebire de alţi stejari mari, acest copac arată ca o grămadă de arbuşti mici. Cu toate acestea, conform oamenilor de ştiinţă, copacul a reuşit să supravieţuiască timp de 13.000 de ani graţie capacităţii sale de a se „clona” singur, adică de a renaşte, dar dintr-o rădăcină originală.

Ce înseamnă propagarea clonală?

Procesul se numeşte propagare clonală, atunci când trunchiul moare, dar sistemul radicular rămâne viu şi din el renaşte un trunchi nou. Astfel, tehnic, devine cel mai vechi organism viu, potrivit Mediafax.

Până în prezent, se credea că cel mai bătrân copac viu este Old Tjikko, un molid (în viaţă şi datorită propagării clonale), de aproximativ 9.563 de ani, situat pe un munte din Parcul Naţional Fulufjället, Suedia.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase