Home » Știință » Astronomii susțin că viața de pe Venus ar trebui să fie „un nou tip de organism”

Astronomii susțin că viața de pe Venus ar trebui să fie „un nou tip de organism”

Astronomii susțin că viața de pe Venus ar trebui să fie „un nou tip de organism”
Credit foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 03.08.2021

Dacă viața există pe planeta Venus, aceasta nu se aseamănă cu niciun organism întâlnit până acum pe Pământ, susțin oamenii de știință într-un nou studiu.

Deși există numeroase dezbateri în privința vieții pe Venus, descoperirea fosfinei în norii planetei în anul 2020 a reaprins interesul pentru posibilitatea existenței vieții pe Venus.

Totodată, NASA a anunțat că va trimite două noi misiuni pentru a investiga planeta Venus, primele în ultimele decenii, care ar putea oferi noi detalii despre această lume ostilă care ar fi fost cândva locuibilă.

Atmosfera planetei Venus este mult prea „însetată”

Acele viitoare descoperiri sunt încă îndepărtate, însă noi cercetări publicate recent sugerează că nu ar trebui să sperăm prea mult la semne de viață pe Venus.

Potrivit unei analize desfășurate de microbiologul John Hallsworth de la Queen’s University Belfast, lipsa apei din norii planetei Venus împiedica existenței vieții sau cel puțin a vieții așa cum o știm noi. Pur și simplu, nu există îndeajuns de multă apă astfel încât să funcționeze organisme.

Calculând activitatea apei, oamenii de știință au descoperit că atmosfera planetei Venus este mult prea „însetată” pentru ca organismele similare cu cele de pe Terra să supraviețuiască.

Un factor determinant pentru caracterul locuibil al unei planete

„Activitatea apei acționează ca un factor determinant pentru funcționalitatea celulelor microbiene, așa că este, de asemenea, un factor determinant pentru caracterul locuibil”, au scris cercetătorii, citați de Science Alert.

Pentru alte planete din Sistemul Solar, inclusiv Saturn, Uranus și Neptune, nu există momentan suficient de multe date despre compoziția atmosferică încât să fie desfășurate aceleași analize, deși asta s-ar putea schimba în viitor, în special după ce Telescopul Spațial James Webb devine operațional.

Bineînțeles, doar pentru că atmosferele planetelor Venus și Marte sunt mai uscate decât limitele cunoscute ale caracterului locuibil pentru extremofilele de pe Pământ asta nu înseamnă că viața în aceste locuri este complet imposibilă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA va derula două misiuni pe planeta Venus, după mai bine de 30 de ani de la ultima vizită

Cât durează cea mai lungă zi din Sistemul Solar? Venus are răspunsul

Imagini uimitoare cu Venus, înregistrate de sonda Parker Solar Probe, arată ceva ce oamenii de știință nu se așteptau să vadă

Noi cercetări arată că Jupiter a transformat-o pe Venus într-o planetă complet nelocuibilă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase