Home » D:News » Povestea bătrânei care a învățat să scrie și să citească la 104 ani

Povestea bătrânei care a învățat să scrie și să citească la 104 ani

Povestea bătrânei care a învățat să scrie și să citească la 104 ani
Foto: Thought Catalog/ Unsplash
Publicat: 12.12.2021

Kuttiyamma din oraşul Kottayam, în statul Kerala din sudul Indiei, a învăţat să scrie şi să citească pentru prima dată la vârsta de 104 ani. Centenara şi-a dorit dintotdeauna să înveţe să se alfabetizeze, însă nu a avut niciodată ocazia, după ce s-a căsătorit la vârsta de 16 ani.

„Întotdeauna mi-am dorit să învăţ… dar nu am putut niciodată să studiez pentru că trebuia să fac treburile casnice”, a spus ea. Kuttiyamma a dezvăluit, de asemenea, că şi-a dorit întotdeauna să devină profesoară. Când a ajuns la vârsta de 103 ani, Kuttiyamma a primit ocazia de a învăţa. Faptul că şi-a văzut strănepoţii citind şi scriind i-a dat inspiraţia: „Stăteam lângă nepoţii mei în timp ce ei studiau şi îi observam cu atenţie. Apoi, o profesoară mi-a spus că îmi va da cărţi dacă sunt interesată. Am citit acele cărţi la nesfârşit. Am pus întrebări dacă nu înţelegeam ceva”.

Profesoara voluntară M Rehna i-a predat lui Kuttiyamma în casa ei, în fiecare dimineaţă şi seară. Singura condiţie pentru ca Kuttiyamma să înveţe era ca profesorul să vorbească tare pentru ca ea să poată auzi, potrivit The Good News Hub.

Bătrâna a obținut o notă destul de mare la un test după ce a învățat să scrie

În mod surprinzător, după ce a dat un examen de alfabetizare, Kuttiyamma a obţinut un punctaj de 89 din 100 şi a spus că nu i s-a părut dificil examenul. Ea plănuieşte acum să dea următorul examen.

În 1989, Kottayam a fost declarat primul oraş cu un grad de alfabetizare de 100%. Este cunoscut şi sub numele de „oraşul literelor”. Oraşul are misiunea de a se asigura că cei care au ratat oportunităţile de educaţie în trecut pot avea şansa de a învăţa mai târziu în viaţă. Centrele de educaţie sunt administrate de guvernul local şi oferă oportunităţi persoanelor mai în vârstă, cum ar fi Kuttiyamma.

În ciuda realizărilor sale recente, Kuttiyamma are o singură dorinţă:: „Sper să trăiesc suficient de mult pentru a-mi vedea nepoţii reuşind şi obţinând locuri de muncă bune”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase