Home » D:News » Emiratele Arabe au suspendat achiziția de avioane F-35, pe fondul tensiunilor dintre SUA și China

Emiratele Arabe au suspendat achiziția de avioane F-35, pe fondul tensiunilor dintre SUA și China

Publicat: 17.12.2021
Emiratele Arabe au suspendat achiziția de avioane F-35, pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Sursa foto: Shutterstock

Emiratele Arabe Unite au suspendat un contract de mai multe miliarde de dolari pentru cumpărarea de avioane de luptă F-35 fabricate în SUA, într-un semn al frustrării crescânde față de încercările Washingtonului de a limita vânzările de tehnologie chineză către statul din Golf.

„Emiratele Arabe Unite au informat SUA că vor suspenda discuțiile pentru achiziționarea de F-35”, a declarat un oficial emiratez pentru CNN. „Cerințele tehnice, restricțiile operaționale suverane și analiza cost/beneficiu au dus la reevaluare”.

„SUA rămâne furnizorul preferat al EAU pentru cerințele avansate de apărare, iar discuțiile pentru F-35 ar putea fi redeschise în viitor”, a adăugat oficialul.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Casa Albă a rămas „angajată” față de înțelegere, care a fost considerat o piatră de temelie a unui acord din august 2020 pentru normalizarea relațiilor diplomatice între EAU și Israel.

Avioanele F-35, bijuteria coroanei Statelor Unite ale Americii

Suspendarea acordului istoric vine la o zi după ce premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit cu liderul de facto al EAU, prințul moștenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, în capitala Emiratelor Arabe Unite. A fost prima vizită oficială a unui lider israelian în statul din Golf.

Guvernul SUA a presat în mod repetat EAU să renunțe la compania chineză Huawei Technologies Co. în rețeaua sa de telecomunicații și a susținut că tehnologia ar putea reprezenta un risc de securitate pentru sistemele sale de armament.

„F-35 este bijuteria coroanei Statelor Unite, a forțelor noastre aeriene și, prin urmare, trebuie să fim capabili să protejăm securitatea tehnologiei pentru toți partenerii noștri”, a declarat săptămâna trecută secretarul adjunct de stat adjunct al SUA pentru securitate regională, Mira Resnick.

Linie fină între o competiție acută (între China și SUA) și un nou Război Rece

Oficialii EAU au fost sceptici în legătură cu afirmațiile SUA privind potențiala încălcare a securității și și-au exprimat îngrijorarea de a fi prinși într-un „nou război rece” între un partener comercial de top și principalul său aliat strategic.

„Ceea ce ne îngrijorează este această linie fină între o competiție acută (între China și SUA) și un nou Război Rece”, a declarat Anwar Gargash, consilier diplomatic al conducerii EAU, în remarcile făcute săptămâna trecută la Institutul Statelor Arabe din Golf din Washington.

O delegație militară din Emiratele Arabe Unite este programată să viziteze Pentagonul mâine, potrivit lui Kirby, secretarul de presă al Pentagonului. Deși întâlnirea nu ar trebui să se refere la vânzarea de F-35, aproape sigur va fi abordat acest subiect, a spus el.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase