Home » D:News » Care sunt ritualurile și superstițiile sportivilor olimpici de la Beijing

Care sunt ritualurile și superstițiile sportivilor olimpici de la Beijing

Care sunt ritualurile și superstițiile sportivilor olimpici de la Beijing
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.02.2022

Pisici, mustăți, lenjerie de corp și șosete – ce au în comun atunci când te pregătești pentru cea mai importantă competiție a vieții, Jocurile Olimpice? Iată care sunt superstițiile pe care unii olimpici le-au găsit utile în timp ce urmăreau gloria pe cea mai mare scenă a sporturilor de iarnă.

Aproape toate sporturile de iarnă se referă la controlul frecării, între echipamentul folosit și gheață sau zăpadă. Acestea necesită precizie, determinare și, uneori, improvizație. Dar, cu toate eforturile depuse pentru a câștiga cursele sau pentru a reuși performanțe acrobatice mai bune decât rivalii, lucrurile nu se desfășoară întotdeauna așa cum te aștepți.

Acesta este probabil motivul pentru care unii dintre sportivii de top au tendința de a-și îndrepta atenția către ceva inexplicabil, chiar și în momentele cruciale, care le pot defini cariera sau chiar viața.

Site-ul oficial olympics.com a făcut o investigație printre sportivi pentru a afla care sunt ritualurile și superstițiile la care apelează unii olimpici în încercarea lor de a intra în istorie la Jocurile Olimpice de iarnă.

„Mă uitam între simbolurile mele norocoase și m-am liniștit”

La Jocurile Olimpice de Tineret de la Lausanne 2020, după ce o pisică norocoasă desenată pe mână a ajutat-o aparent să câștige concursul de big air, schioara de freestyle chineză Eileen Gu a declarat pentru Olympics.com că este „foarte superstițioasă”.

„Sunt foarte superstițioasă. Dar știu că nu este cel mai bun lucru pe care oamenii trebuie să îl aibă atunci când concurează. Mă uitam între simbolurile mele norocoase și m-am liniștit… Dacă voi urca pe podium la Jocurile Olimpice actuale, îmi voi tatua pisica norocoasă”, a spus Eileen Gu.

Acum a sosit momentul ca starleta chineză să profite de șansa de a-și tatua talismanul norocos, cu o medalie la Beijing 2022.

O mustață specială în cele trei culori ale drapelului

Snowboarderul ceh Eva Samková din Republica Cehă este faimoasă pentru că își desenează o mustață falsă pe buza superioară înainte de a intra în competițiile cruciale. Ea și-a dezvoltat acest obicei încă de când a participat la Campionatul Mondial FIS din 2011, unde a terminat pe locul cinci la debut.

Trei ani mai târziu, ea a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la snowboard cross la Sochi 2014 pentru a câștiga prima medalie de aur a țării sale la aceste Jocuri – de data aceasta purtând o mustață specială în cele trei culori ale drapelului național ceh: alb, roșu și albastru.

Un obicei sofisticat de a-și aranja lenjeria intimă

Și dacă veni vorba de culori, Kwak Yoongy, căpitanul echipei de patinaj viteză pe pistă scurtă a Republicii Coreea, știe exact ce culoare îl va duce la victorii. Kwak a mărturisit odată că a fost obsedat de lenjeria sa intimă atunci când se pregătea pentru marile evenimente. De fapt, bărbatul în vârstă de 32 de ani, avea un obicei sofisticat de a-și aranja chiloții în diferite culori, conform unui program stabilit pentru săptămâna dinainte de ziua cea mare.

Cu toate acestea, el a fost nevoit să renunțe la această rutină, deoarece trebuia să rearanjeze ordinea culorilor ori de câte ori se schimbau programele. Astfel, Kwak a găsit o soluție simplă, aceea de a purta chiloți care au întotdeauna aceeași formă și aceeași culoare, adică roșu.

În schimb, patinatoarea de viteză italiană Francesca Lollobrigida nu se limitează la o anumită culoare. Ea se răzgândește întotdeauna în funcție de situație, înainte de a alege cu grijă ce să poarte sub costum.

„Îmi aleg lenjeria intimă în funcție de culorile care mi-au purtat noroc în alte curse”, a declarat actuala deținătoare a recordurilor italiene la 3.000 m și 5.000 m, în timpul unui interviu recent acordat Olympics.com. „Dar pentru fiecare probă – 1000, 1500 sau 3000 de metri – am culori diferite. Și pentru a evita ciocnirile în unele cazuri, uneori îmi pun șosete nepereche”.

Un ritual pe care îl împărtășești cu coechipierii tăi

Uneori ajută și un ritual pe care îl împărtășești cu coechipierii tăi. Atuni când a fost întrebată dacă are o rutină înainte de jocuri, Alina Kovaleva, jucătoarea echipei feminine de curling ce reprezintă Comitetul Olimpic Rus (ROC), a declarat pentru Olympics.com: „Da, avem un ritual de echipă înainte de jocuri. Ne jucăm cu o minge mică plină de orez, care se numește „șosete” [footbag circle kicking] – o lovim cu piciorul și apoi toată lumea merge să se încălzească, să se întindă și să se pregătească pentru meci”.

„Ori de câte ori ieșeam mai devreme pe gheață înainte de meci, întotdeauna mai erau 15-20 de minute și începeam să dăm cu piciorul în mănușă, pentru că nu aveam altceva de făcut. Apoi am decis că avem nevoie de un echipament special – o minge pe care să o lovim cu piciorul pentru a nu ne strica echipamentul. De aceea am decis să cumpărăm o pereche de șosete pentru a juca acest joc.”

Între timp, patinatorul maghiar pe pistă scurtă Shaolin Sandor Liu a devenit viral la PyeongChang 2018, când și-a prezentat intrarea pe gheață înainte de cursă cu semnătura sa: Atingându-și sprânceana dreaptă și apoi cea stângă cu mâna dreaptă în timp ce se uită fix la camera de filmat, înainte de a trage cu ochiul și a zâmbi. Nu este clar dacă acest ritual a fost o parte din motivul pentru care a câștigat prima medalie olimpică de aur pentru Ungaria, dar Shaolin pare să creadă în puterea lui:

„Am tras doar cu ochiul înspre obiectivul camerei și tuturor le-a plăcut! Îmi poartă noroc. Câștig o mulțime de curse cu norocul meu”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase