Home » D:News » Franța construiește șase reactoare nucleare de ultimă generație. Investiție de zeci de miliarde de euro

Franța construiește șase reactoare nucleare de ultimă generație. Investiție de zeci de miliarde de euro

Franța construiește șase reactoare nucleare de ultimă generație. Investiție de zeci de miliarde de euro
Sursa: Pixabay
Publicat: 13.02.2022

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că Franţa va construi şase reactoare nucleare de nouă generaţie (aşa-numitele EPR2), luând în considerare, pe viitor, construirea a încă opt reactoare.

„Vremea renaşterii nucleare a venit”, a spus Macron la Belfort, într-un discurs care a subliniat politica energetică a Franţei pentru 2050, notează Politico.

Preşedintele francez a precizat că gigantul energetic de stat EDF va primi „zeci de miliarde de euro” pentru a construi noi reactoare şi că primul ar trebui să fie operaţional până în 2035.

Franţa nu închide niciunul dintre reactoarele sale existente

Totodată, acesta a mai subliniat că Franţa nu va închide niciunul dintre reactoarele sale existente, cu excepţia cazului în care intervin nişte „motive de siguranţă” şi a anunţat crearea unui nou organism interministerial însărcinat cu monitorizarea implementării planului.

Înainte de a anunţa noi investiţii nucleare, Macron a insistat că acestea ar trebui să fie complementare investiţiilor sporite în surse de energie regenerabilă.

Franţa a sprijinit puternic dezvoltarea industriei nucleare în ultimele patru decenii, stârnind supărarea vecinilor de graniţă. Germania a renunţat treptat la energia nucleară, având preocupările de mediu şi de siguranţă în centrul raţionamentului său.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase