Un economist a stârnit un val de ironii după ce a propus că am putea vinde Luna

23 02. 2022, 14:00

În prezent, nimănui nu îi este permis să revendice proprietatea asupra spațiului cosmic. Dar cu toate acestea, nimic nu împiedică un think-tank economic să ia în considerare potențialul economic al Lunii.

Într-o lucrare intitulată „Space Invaders: Property Rights on the Moon”, publicată de Institutul Adam Smith, economistul Rebecca Lowe lansează ideea că Luna ar trebui să fie împărțită între națiunile lumii, care mai apoi ar putea fi vândută sau închiriată pentru a stimula economia.

Lowe este de acord că proprietatea asupra spațiului este în prezent „scoasă în afara legii de un tratat internațional”, cu referire la „Tratatul cu privire la principiile care guvernează activitatea statelor în explorarea și folosirea spațiului extra-atmosferic, inclusiv Luna și celelalte corpuri cerești din 27.01.1967”.

Economistul a stârnit un val de ironii în mediul online

Dar din punctul de vedere al acesteia, actul este unul învechit. Conform economistului, zborurile comerciale spațiale ar trebui să devină ceva obișnuit, la fel ca și proprietatea imobiliară lunară. Lowe merge chiar mai departe și combate abordarea bazată pe consensul internațional creat în trecut, oferind în schimb o abordare individualistă.

Ideea centrală este legată de împărțirea Lunii conform unei scheme care seamănă mult cu Actul Conferinței de la Berlin, care a împărțit continentul african între națiunile europene în 1884. Fiecare guvern va fi responsabil pentru cum va vinde partea sa din Lună, Lowe văzând aici un întreg sistem economic care poată fi pus în mișcare.

Multe bătăi de cap

Nu este clar cine va fi responsabil cu porționarea Lunii sau drepturile de proprietate, cu toate că Lowe recunoaște după câteva pagini că schema se bazează pe faptul că națiuni individuale „vor concura pentru parcele de teren pe Lună”.

Schema abordează o viziune abstractă, cu toate că nu este nevoie de multă gândire critică pentru a realiza că dacă națiunile lumii vor decide să acționeze în acest sens, rezultatul va fi aproape sigur de natură conflictuală, potrivit Futurism.

Și asta fără să luăm în calcul faptul că nu știm cu exactitate care dintre părțile satelitului ar fi purtătoare de valoare economică. Va veni poate o vreme când va trebui să ne gândim la cine deține Luna. Însă, până atunci, să sperăm că altcineva va veni cu un plan mult mai bine pus la punct.

Vă mai recomandăm și:

Racheta aflată pe traiectorie de coliziune cu Luna nu aparține SpaceX. Un astronom ar fi comis o eroare

Ar putea fi SpaceX dată în judecată pentru racheta care se va prăbuși pe Lună?

A fost găsită a doua potențială exolună în afara Sistemului Solar și este uriașă

De ce nu putem construi o stație spațială pe Lună?