Home » Știință » Cercetătorii deschid un container sigilat de la ultima aterizare pe Lună

Cercetătorii deschid un container sigilat de la ultima aterizare pe Lună

Cercetătorii deschid un container sigilat de la ultima aterizare pe Lună
Foto: Shutterstock
Publicat: 21.12.2021

Oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană (ESA) deschid în decembrie un „cadou de Crăciun” vechi de 50 de ani, de la ultima aterizare pe Lună.

ESA a anunțat că o echipă este gata să folosească instrumentul de perforare special construit pentru a deschide un container de sol Lunar din misiunea Apollo 17 din 1972, ultima aterizare pe Lună a NASA până în prezent.

Deschiderea va permite extragerea gazelor Lunare prețioase care ar fi putut fi păstrate în container, spune Futurism.

„Deschiderea și analizele acestor mostre acum, cu progresele tehnice realizate de la epoca Apollo, pot permite noi descoperiri științifice pe Lună”, a declarat Francesca McDonald, lider de proiect al contribuției ESA la ANGSA.

„Acest lucru poate inspira și oferi informații pentru o nouă generație de exploratori”, a adăugat McDonald.

Aceasta este prima dată când ESA este implicată în deschiderea mostrelor de sol aduse de misiunea Apollo.

Mostra de sol a fost colectată de astronautul Gene Cernan la ultima aterizare pe Lună

Astronautul Gene Cernan a colectat eșantionul de pe Lună dintr-un „depozit de alunecare de teren” care a căzut în cascadă în Taurus-Littrow Valley, o caracteristică geologică în apropiere de locul de aterizare al echipei. Cernan a bătut un tub cilindric de 70 cm în suprafață pentru a extrage o mostră din solul lunar.

ESA numește în glumă instrumentul de perforare pe care l-a construit pe parcursul a 16 luni „deschizătorul de conserve Apollo” și speră să învețe lecții care vor ajuta în viitoarele misiuni atât pe Lună, cât și pe Marte.

Cunoașterea mai multor informații despre suprafața Lunii, despre gazul disponibil pe satelitul Pământului și modul cel mai bun de a reține și returna mostre ar putea fi utilă și pentru misiunea Artemis a NASA și inițiativa de explorare lunară a ESA, cunoscută sub numele de Prospect.

O mostră de Lună de acum 50 de ani este prea importantă pentru a fi ignorată, chiar dacă nu se descoperă nimic nou sau șocant.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii din India au explorat grupul de galaxii Abell 725. Ce concluzii au tras

Sonda BepiColombo, așteptată să facă prima survolare a planetei Mercur

Premieră! Vapori de apă descoperiți pe Ganymede, unul dintre sateliții lui Jupiter

O filmare uimitoare arată primul zbor al lui Ingenuity pe Marte. Cercetătorii de la NASA au avut „pielea de găină”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase