Home » D:News » Vladimir Putin a pus în alertă forțele nucleare ale Rusiei. Cine deține codurile de lansare?

Vladimir Putin a pus în alertă forțele nucleare ale Rusiei. Cine deține codurile de lansare?

Vladimir Putin a pus în alertă forțele nucleare ale Rusiei. Cine deține codurile de lansare?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28.02.2022

Lanţul de comandă al sistemului atomic rus se bazează pe trei coduri de lansare.

Vladimir Putin a pus în alertă forţa de descurajare rusă, care include şi forţele nucleare. Este o măsură care în sine înseamnă puţin din punct de vedere practic, dar care trimite un semnal alarmant asupra nivelului de tensiune globală atins ca urmare a crizei ucrainene.

Preşedintele rus şi-a justificat decizia cu „declaraţiile şi atitudinea agresivă” a diverşilor lideri ai ţărilor membre NATO. Putin şi-a făcut anunţul înconjurat de şefii armatei ruse, ministrul Apărării Serghei Şoigu şi şeful de stat major Valerij Gerasimov.

Are conducerea rusă intenţia de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina?

Liderul de la Kremlin s-a referit şi la „sancţiunile ilegitime” şi livrările de arme către Ucraina, decise de numeroase capitale europene, nu în ultimul rând Germania, care a refuzat până acum să livreze arme la Kiev, potrivit Mediafax.

În data de 24 februarie, atunci când a lansat o acţiune militară împotriva Ucrainei, Putin a ameninţat cu „consecinţe fără precedent” pe oricine îndrăzneşte să se opună operaţiunii trupelor ruse. Puţin mai devreme, în aceeaşi propoziţie, el a numit Rusia „cea mai puternică putere nucleară din lume”.

Potrivit SIPRI, Institutul de Cercetare a Păcii din Stockholm, conducerea rusă nu are intenţia de a folosi arme nucleare în criza ucraineană. „Nu cred că un conflict atomic este o consecinţă probabilă a acestei crize”, spune directorul Dan Smith pentru DPA.

Lanţul de comandă al sistemului nuclear rusesc este modelat după cel sovietic şi se bazează pe un lanţ cu 3 chei (care sunt de fapt coduri de lansare). Unul este în mâinile preşedintelui, unul în cele ale ministrului apărării şi al treilea în cea a şefului de cabinet comun. Dacă chiar şi unul dintre aceste coduri este anulat, procedura este blocată.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase