Home » D:News » „Simțul realității” al lui Vladimir Putin, sub semnul întrebării după decizia de a invada Ucraina

„Simțul realității” al lui Vladimir Putin, sub semnul întrebării după decizia de a invada Ucraina

„Simțul realității” al lui Vladimir Putin, sub semnul întrebării după decizia de a invada Ucraina
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26.02.2022

Oficialii din capitalele occidentale sunt îngrijorați de „mentalitatea despotică” a președintelui rus Vladimir Putin, iar discursul său incoerent a sporit îndoielile.

Decizia lui Vladimir Putin de a lansa un nou război european catastrofal a ridicat întrebări în capitalele occidentale cu privire la stabilitatea mintală a liderului unei țări cu 6.000 de focoase nucleare. Putin pare din ce în ce mai desprins de lumea reală, preferând să se adâncească în istorie și într-o căutare personală a măreției.

În urma discursului lui Vladimir Putin, un oficial de la Elysée a făcut o apreciere neobișnuit de îndrăzneață, potrivit căreia discursul a fost „paranoic”. „Cred că acest om își pierde simțul realității, ca să o spun politicos”, a declarat Bernard Guetta, membru al Parlamentului European din partea grupării lui Macron, pentru postul de radio France Inter. Întrebat dacă asta înseamnă că el crede că Putin a înnebunit, el a răspuns „da”.

„Trăiește într-o realitate indusă, bazată pe trecut și pe trauma dizolvării Uniunii Sovietice”

Guetta nu este singurul. Milos Zeman, președintele ceh și mult timp unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Vlaldimir Putin, l-a denunțat pe Putin drept „nebun” după invazie. „Toți observatorii noștri care urmăresc Rusia, urmărindu-i conferințele de presă, cred că el coboară și mai mult într-o mentalitate despotică”, a declarat un alt diplomat european, potrivit The Guardian.

Vladimir Ashurkov, un colaborator apropiat al lui Alexei Navalny, cel mai proeminent opozant al lui Putin, care este acum închis, a descris discursul incoerent al președintelui rus despre Ucraina ca fiind „cu adevărat bizar”. „Este fără precedent în retorica liderilor mondiali, dar și pentru Rusia”, a declarat Ashurkov, care este directorul executiv al Fundației Anticorupție Navalny și care trăiește în exil.

„Cred că se află într-un fel de concept autoindus al realității, bazat pe trecut și pe trauma dizolvării Uniunii Sovietice„, a spus el. „Ne aflăm într-o situație în care liderul unei țări cu putere nucleară trăiește în propria sa lume.”

„Suntem pregătiți pentru orice rezultat”

Putin se referă frecvent la arsenalul său nuclear. „Oricine ar încerca să ne oprească și să creeze în continuare amenințări la adresa țării noastre, a poporului nostru, ar trebui să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și vă va conduce la consecințe cu care nu v-ați confruntat niciodată în istoria voastră. Suntem pregătiți pentru orice rezultat”, a spus el.

În acest context, SUA și NATO au spus foarte clar că nu vor interveni direct în Ucraina, dar forțele lor sunt din ce în ce mai apropiate și au promis că vor continua să trimită arme forțelor ucrainene.

Au existat deja întâlniri între avioanele rusești și cele ale NATO, însă Putin ar putea, de asemenea, să vadă furnizarea de arme de către NATO sau anumite tipuri de sancțiuni ca pe o amenințare strategică și să răspundă într-un mod imprevizibil.

În această criză, depinde în mare măsură de Vladimir Putin, de modul în care alege să reacționeze și dacă dorește să escaladeze conflictul. La fel ca un președinte american, el are acces la puterea nucleară. Potrivit unei analize a Institutului Middlebury pentru Studii Internaționale de la Monterey, ministrul apărării și șeful de stat major al forțelor armate ar trebui, de asemenea, să fie implicați, dar în Kremlinul lui Putin nu este clar dacă aceștia ar acționa ca un fel de frână în acțiunile sale.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ar mai putea cineva din Rusia să-l oprească acum pe Vladimir Putin?

Niveluri crescute de radiații la Cernobîl, după ce forțele ruse au preluat controlul asupra zonei

Tancurile T-14 ale Rusiei schimbă regulile jocului. De ce sunt un combatant de temut?

Criza Rusia-Ucraina neliniștește oamenii de știință ucraineni. Unii pregătesc „kituri de supraviețuire”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase