Home » D:News » Cel mai mare avion din lume a pierit în atacurile rușilor asupra Ucrainei

Cel mai mare avion din lume a pierit în atacurile rușilor asupra Ucrainei

Cel mai mare avion din lume a pierit în atacurile rușilor asupra Ucrainei
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 01.03.2022

Cel mai mare avion din lume, avionul-cargo ucrainean Antonov-225, a fost distrus în urma bombardamentelor rusești care au avut loc la periferia capitalei Kiev. Evenimentul s-a produs în cea de-a patra zi a invaziei, conform grupului de stat Ukroboronprom. 

„Invadatorii ruși au distrus avionul amiral al aviației ucrainene, AN-225”, pe aeroportul Antonov din Gostomel, din apropiere de Kiev, a mai precizat grupul în cadrul declarațiilor.

Aeronava era singura de acest gen din lume, cu o lungime de 84 de metri și o capacitate de transport de 250 de tone metrice de marfă la viteze de până la 850 kilometri pe oră, potrivit Science Alert.

Avionul Antonov-225 era unic în lume

A primit numele de „Mriya”, care se traduce prin „vis” în limba ucraineană. „ AN-225 Mriya a fost cel mai mare aparat de zbor din lume”, a declarat ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba.

Credit foto: Shutterstock

Poate că Rusia ne-a distrus avionul, dar nu ne va distruge niciodată visul de a deveni un stat european puternic, liber și democratic. Vom izbuti!”, a mai declarat acesta.

Aeroportul Gastomel a trecut prin ciocniri violente de la începutul invaziei inițiate de președintele rus Vladimir Putin. Armata rusă a încercat să ia toate măsurile pentru a bloca infrastructura strategică a Ucrainei.

Cât va costa reconstruirea aeronavei AN-225 Mriya?

Producătorul de arme Ukroboronprom a declarat că repararea lui AN-225 Mriya va costa peste 2,7 miliarde de euro și se poate întinde pe o perioadă de până la cinci ani.

„Misiunea noastră este să ne asigurăm că aceste costuri vor fi suportate de Rusia, care în mod voit a avariat aviația ucraineană”, a declarat grupul. Construită inițial ca parte a programului aeronautic sovietic, aeronava AN-225 a efectuat primul zbor în 1988.

Credit foto: Shutterstock

După mai muți ani care au urmat prăbușirii colosului sovietic, avionul a rămas la sol. Singurul model existent a efectuat teste de zbor în 2001 în Gostomel, la aproximativ 20 de kilometri de Kiev.

Acest aparat de zbor era operat de Liniile Aeriene Antonov din Ucraina pentru zboruri cargo, fiind folosit intens la începutul pandemiei de COVID-19.

Vă mai recomandăm și:

A cincea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

Vladimir Putin a pus în alertă forțele nucleare ale Rusiei. Cine deține codurile de lansare?

Viziunea rusească asupra invaziei. Cum vede Rusia războiul început de Putin în Ucraina?

Un război rapid şi crearea unui „stat tampon”, obiectivul lui Vladimir Putin în Ucraina

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase