Home » D:News » Banca Mondială avertizează că războiul din Ucraina este o catastrofă economică globală

Banca Mondială avertizează că războiul din Ucraina este o catastrofă economică globală

Banca Mondială avertizează că războiul din Ucraina este o catastrofă economică globală
Credit: Pixabay
Publicat: 06.03.2022

Războiul din Ucraina este „o catastrofă” pentru lume, care va reduce creșterea economică globală, a declarat David Malpass, președintele Băncii Mondiale.

„Războiul din Ucraina vine într-un moment nepotrivit pentru lume, deoarece inflația era deja în creștere”, a declarat Malpass, pentru BBC.

El a subliniat că cea mai mare îngrijorare a sa este „în legătură cu pierderile de vieți omenești” care au loc.

Se crede că mii de civili și soldați au fost uciși de lupte.

Malpass a declarat că impactul economic al războiului se extinde dincolo de granițele Ucrainei, iar creșterile prețurilor globale la energie, în special, „îi afectează cel mai mult pe cei săraci, la fel ca și inflația”.

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt mari producători de alimente

Prețurile la alimente au crescut, de asemenea, din cauza războiului și „reprezintă o problemă foarte reală pentru oamenii din țările sărace”.

Malpass subliniază că atât Rusia, cât și Ucraina sunt mari producători de alimente. Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea-soarelui, Rusia fiind pe locul doi, potrivit S&P Global Platts. Împreună, ele reprezintă 60% din producția mondială.

Cele două țări reprezintă, de asemenea, 28,9% din exporturile globale de grâu, potrivit JP Morgan. Prețurile grâului pe bursa futures de la Chicago s-au tranzacționat la maximele ultimilor 14 ani.

Livrările de produse de bază din Rusia sunt limitate din cauza sancțiunilor generalizate, iar livrările ucrainene au fost oprite deoarece luptele au închis porturile țării.

„Nu există nicio modalitate de adaptare suficient de rapidă la pierderea aprovizionării din Ucraina și din Rusia, ceea ce face ca prețurile să crească”, a declarat Malpass.

Rusia este cea mai mare sursă de petrol și gaze

El spune că același lucru este valabil și în cazul livrărilor de energie din Rusia, iar acest lucru este deosebit de dăunător pentru Europa de Vest, unde guvernele „au neglijat alte aspecte legate de modul în care să aibă suficientă energie electrică”. Aproximativ 39% din energia electrică din UE provine de la centrale electrice care ard combustibili fosili, iar Rusia este cea mai mare sursă de petrol și gaze.

Pe măsură ce UE încearcă să își accelereze tranziția către alte surse de energie, guvernul lui Vladimir Putin „ar putea pierde definitiv unele dintre piețe”, a declarat Malpass. O astfel de pierdere de venituri este doar una dintre modalitățile prin care acest război va afecta nivelul de trai în Rusia, la fel ca și scăderea valorii rublei și inflația pe care o aduce.

Războiul din Ucraina va cauza și mai multe probleme pentru economia globală, spune David Malpass.

Banca Mondială a alocat 7,9 miliarde de dolari pentru a ajuta la dezvoltarea economiei Ucrainei de la revoluția din 2014. Acești bani au ajutat țara să instituie reforme economice de amploare, inclusiv privatizări în sectoarele energetic și bancar, precum și eforturi pentru a face terenurile agricole mai productive.

Producția pur și simplu se prăbușește

Cu mai puțin de o lună înainte de invazia rusă, banca centrală independentă a Ucrainei a prognozat că economia de 180 de miliarde de dolari va crește cu 3,4% în acest an, după dificultățile cauzate de pandemie.

Dar războiul are „un impact catastrofal pentru economia noastră, pentru regiune în general”, spune Alexander Rodnyansky, care este consilier economic al președintelui Zelensky.

El adaugă: „Am văzut deja distrugeri masive de drumuri, poduri și infrastructură. Așadar, acesta este un lucru care va trebui reconstruit de-a lungul anilor, atunci când războiul se va încheia.

„Este greu de estimat în acest moment, dar putem vedea deja că am renunțat la procente și la creșterea PIB-ului doar din cauza a ceea ce s-a întâmplat deja.”

În condițiile în care sute de mii de ucraineni au fugit din țară sau s-au alăturat luptei împotriva Rusiei, forța de muncă s-a redus dramatic, ceea ce îngreunează menținerea economiei de război.

„Producția pur și simplu se prăbușește”, spune Rodnyansky, care afirmă că există întreruperi în aprovizionarea cu alimente și energie vitale.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase