Home » D:News » Invazia Rusiei în Ucraina ar putea agrava criza alimentară din Orientul Mijlociu și Africa

Invazia Rusiei în Ucraina ar putea agrava criza alimentară din Orientul Mijlociu și Africa

Invazia Rusiei în Ucraina ar putea agrava criza alimentară din Orientul Mijlociu și Africa
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.03.2022

Invazia rusă în Ucraina ar putea agrava criza alimentară din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a avertizat luni, într-un comunicat, organizația Human Rights Watch (HRW).

„Atât Ucraina, cât și Rusia sunt principalii exportatori de produse agricole către multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, iar întreruperile legate de război exacerbează deja prețurile deja în creștere ale alimentelor și adâncesc sărăcia”, arată organizația.

„Lanțurile alimentare globale necesită solidaritate globală în vremuri de criză„, a declarat Lama Fakih, director executiv pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la HRW. „Fără o acțiune concertată pentru a aborda aprovizionarea și accesibilitatea alimentelor, conflictul din Ucraina riscă să adâncească criza alimentară mondială, în special în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.”

Guvernul ucrainean a interzis exporturi pe produse agricole cheie

Guvernul ucrainean a interzis exporturile pe produse agricole cheie, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare și carne, conform unei rezoluții a cabinetului care a fost adoptată pe 9 martie, conform CNN.

Chiar dacă întreruperile lanțului de aprovizionare vor fi rezolvate în curând, problemele vor continua probabil „deoarece fermierii fug de lupte, iar conflictul distruge infrastructura și echipamentele”, spune organizația. Luptele ar putea, de asemenea, să diminueze recolta viitoare.

Împreună, Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile globale de grâu, potrivit Gro Intelligence, o firmă de analiză a datelor agricole.

Înainte de invazie, Ucraina era pe cale să înregistreze un an record în ceea ce privește exporturile de grâu, în timp ce exporturile de grâu ale Rusiei au încetinit, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase