Home » D:News » Experții avertizează că mai multe obiective istorice din orașul Kiev sunt în pericol

Experții avertizează că mai multe obiective istorice din orașul Kiev sunt în pericol

Publicat: 28.03.2022
Experții avertizează că mai multe obiective istorice din orașul Kiev sunt în pericol
Mănăstirea Peșterilor din Kiev, Ucraina. Sursa foto: Shutterstock

Specialiștii avertizează că din cauza războiului din Ucraina, mai multe obiective istorice din capitala ucraineană sunt în pericol. Experții se tem ca orașul Kiev să nu aibă soarta capitalei cecene Groznîi care în 1999 a fost distrusă de armata lui Vladimir Putin.

Forțele rusești se află la periferia Kievului și există temeri că acestea s-ar putea pregăti pentru aceeași tactică „nediscriminatorie a pământului pârjolit” folosită în capitala cecenă Groznîi în 1999, anunță corespondenții CNN.

Kievul este un oraș cu o vechime de peste 1.500 de ani, o capitală cândva plină de viață, cu 2,8 milioane de locuitori, care găzduiește comori internaționale de neînlocuit, inclusiv repere arhitecturale și monumente culturale.

„Multe lucruri care vor fi pierdute pentru totdeauna”

„Dacă Putin nivelează Kiev așa cum a nivelat Harkovul și alte orașe, sunt multe lucruri care vor fi pierdute pentru totdeauna”, a declarat Olenka Z. Pevny, profesor asociat de studii slave și ucrainene la Universitatea din Cambridge.

Experții au arătat care sunt principalele situri aflate în pericol:

Catedrala Sfânta Sofia: Construită în secolul al XI-lea, catedrala este încununată de cupole aurii strălucitoare și se află în centrul Kievului.

Catedrala și mănăstirea cu domuri de aur Sfântul Mihail: Această biserică, construită pentru prima dată în 1108, a jucat un rol important în Revoluția Demnității, cunoscută și sub numele de Revoluția Maidan – oferind un adăpost sigur pentru cei răniți în timpul violențelor.

Mănăstirea Peșterilor: Acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO prezintă biserici subterane și adăpostește relicve ale unor sfinți care datează din secolul al X-lea.

Palatul prezidențial: Maiestuosul Palat Mariinsky, în stil baroc, este reședința ceremonială a președintelui Ucrainei și este situat în apropierea Parlamentului.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase