Home » D:News » Românii vor primi pastile de iod, însă acestea nu ar trebui să fie administrate preventiv

Românii vor primi pastile de iod, însă acestea nu ar trebui să fie administrate preventiv

Românii vor primi pastile de iod, însă acestea nu ar trebui să fie administrate preventiv
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.03.2022

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declară că autoritățile vor distribui românilor comprimate de iodură de potasiu și face un apel ca acestea să nu fie administrate preventiv și să fie păstrate în condiții optime.

„Ar trebui să facem două lucruri. În primul rând să facem o campanie de informare privind utilizarea corectă a acestor pastile. Nu se iau preventiv”, a spus Alexandru Rafila, citat de Mediafax.

El precizează că pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite românilor.

„Cred că cea mai bună soluție este ca aceste pastile să fie distribuite deja”

„Pentru că un astfel de incident se poate petrece oricând, se poate petrece vinerea, sâmbăta, duminica seara, iar perioada optimă de administrare este între două și opt ore de la producerea incidentului respectiv sau de la momentul contaminării, pentru că incidentul poate să fie la o anumită distanță de țara noastră – și atunci există o perioadă tampon, nu știm cât de lungă sau cât de scurtă, pentru că depinde foarte mult și de curenții atmosferici… Cred că cea mai bună soluție este ca aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu și în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze”, adaugă ministrul Sănătății.

El apreciază că e posibil ca românii să nu fie nevoiți să folosească aceste comprimate de iodură de potasiu și face un apel către români să păstreze comprimatele în condiții optime.

Pentru cine este recomandată iodura de potasiu?

„Acum, poate, că urmează partea cea mai consumatoare de timp. Noi avem câteva scenarii în lucru, dar cred că lucrul cel mai rațional este să le distribuim prin intermediul rețelei naționale de medicină de familie. Avem peste 10.000 de medici de familie și ei trebuie să le distribuie pacienților pe care îi au pe listă. (…) Este de asemenea important modul în care fiecare persoană înțelege să le păstreze în condiții de siguranță pentru păstrarea calității, adică într-un spațiu uscat, lipsit de lumină la o temperatură constantă, încât să nu existe riscul denaturării”, mai spune Rafila.

El precizează că este recomandat ca iodura de potasiu să fie administrată copiilor și populației de până la 40 de ani.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase