Home » D:News » Soldații ruși ar fi furat substanțe radioactive din laboratoarele de la Cernobîl

Soldații ruși ar fi furat substanțe radioactive din laboratoarele de la Cernobîl

Soldații ruși ar fi furat substanțe radioactive din laboratoarele de la Cernobîl
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.04.2022

Ucraina susține că trupele rusești au furat din laboratoarele de cercetare de la Cernobîl substanțe radioactive potențial letale.

Într-o postare pe Facebook, Agenţia de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere din Ucraina a declarat că soldații ruși au intrat într-o zonă de depozitare din centrală și au luat 133 de substanțe radioactive.

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost sub control rusesc timp de câteva săptămâni, începând cu sfârșitul lunii februarie, dar recent a fost retrocedată Ucrainei, notează Sky News.

Încăperi „jefuite și distruse” de forțele rusești

Agenția a precizat: „chiar și o mică parte a acestei activități este mortală dacă e tratată neprofesionist”.

Locaţia substanţelor furate este necunoscută.

Între timp, cei de la Cernobîl au declarat că două birouri și un laborator din centrală au fost „jefuite și distruse” de forțele rusești.

Anterior, câțiva soldați ruși care capturaseră zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au trecut cu blindatele prin „Pădurea Roșie”, o zonă toxică, ridicând nori de praf radioactiv fără niciun echipament de protecție, scria Reuters.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase