Home » D:News » Preşedintele Statelor Unite a acuzat, pentru prima dată, Rusia de genocid în Ucraina

Preşedintele Statelor Unite a acuzat, pentru prima dată, Rusia de genocid în Ucraina

Preşedintele Statelor Unite a acuzat, pentru prima dată, Rusia de genocid în Ucraina
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 15.04.2022

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat pentru prima dată că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă un genocid, apoi a nuanţat declaraţia spunând că un proces juridic internaţional va da un verdict.

„Da, l-am numit genocid pentru că a devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să elimine ideea de a putea fi ucrainean şi dovezile sunt tot mai multe”, a declarat Biden reporterilor.

„Îi vom lăsa pe avocaţi să decidă la nivel internaţional dacă se califică sau nu, dar mie aşa mi se pare, cu siguranţă”, potrivit Reuters.

Anterior, Biden l-a numit în repetate rânduri pe preşedintele rus Vladimir Putin un criminal de război, dar nu a declarat că Rusia a comis un genocid în Ucraina.

Biden l-a numit pe Vladimir Putin „criminal de război”

„Bugetul familiilor voastre, capacitatea voastră de a vă umple rezervorul, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de faptul că un dictator declară război şi comite un genocid la o jumătate de lume distanţă”, a declarat Biden la un eveniment din Iowa privind preţurile la carburanţi, potrivit Mediafax.

Conform dreptului internaţional, genocidul este o intenţie de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios. Genocidul, considerat cea mai gravă infracţiune internaţională, a fost folosit pentru prima dată pentru a descrie Holocaustul nazist.

De la sfârşitul Războiului Rece, Departamentul de Stat a folosit în mod oficial termenul de şapte ori. Acestea au fost pentru a descrie masacrele din Bosnia, Rwanda, Irak şi Darfur; atacurile Statului Islamic asupra Yazidiţilor şi a altor minorităţi; tratamentul aplicat de China uigurilor şi a altor musulmani şi, anul acesta, cu privire la persecuţiile armatei din Myanmar împotriva minorităţii Rohingya.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase