Home » D:News » Vladimir Putin ar putea utiliza armament nuclear tactic în Ucraina (DOCUMENTAR)

Vladimir Putin ar putea utiliza armament nuclear tactic în Ucraina (DOCUMENTAR)

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21.04.2022

Vladimir Putin ar putea utiliza armament nuclear tactic pentru a lovi mai dur Ucraina. Deşi aceste bombe nucleare miniaturizate au o putere relativ mică, sub o kilotonă de TNT, acestea au efecte care nu sunt de ignorat. Statele Unite ale Americii are în prezent 230 de bombe nucleare tactice. Rusia, în schimb, are în silozuri până la 2.000 de astfel de ogive.

James Acton, expert în domeniul nuclear la Carnegie Endowment for Internațional Pace din Washington DC spune: „Sunt în mod legitim îngrijorat că, în această circumstanță, Putin ar putea folosi o armă nucleară, cel mai probabil pe un teren din Ucraina, pentru a îngrozi pe toată lumea și pentru a-și găsi drumul. Nu suntem încă în acel moment”

O armă nucleară tactică este un dispozitiv nuclear conceput pentru a fi folosit pe câmpul de luptă în diferite situații de război. Termenul diferă de arma nucleară strategică, care are în schimb o funcție de descurajare.

Armele nucleare tactice constau în general din dispozitive nucleare cu putere distructivă redusă. Concepute pentru a fi utilizate direct pe câmpul de luptă, funcția lor este de a dezactiva sau reduce capacitatea agresivă a armatei inamice sau de a opri înaintarea acesteia pe câmpul de luptă. Acest lucru a condus la dezvoltarea de dispozitive de dimensiuni mici, ușor transportabile și utilizabile fără utilizarea aeronavelor, dar direct de către trupele de pe câmpul de operațiuni. În general, au o putere explozivă mai mică,  spre deosebire de armele nucleare strategice, care sunt concepute în principal pentru a fi direcționate către interiorul teritoriului inamic, departe de linia de front,  împotriva bazelor militare, orașelor, orașelor, industriilor de armament și a altor zone întărite sau mai mari ținte pentru a deteriora capacitatea inamicului de a face război.

Armele nucleare tactice includ bombe gravitaționale, rachete cu rază scurtă de acțiune, obuze de artilerie, mine terestre, încărcături de adâncime și torpile care sunt echipate cu focoase nucleare. De asemenea, în această categorie se numără rachetele sol-aer cu încărcătură nucleară.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase