Home » D:News » Schimbările climatice pun în pericol 4% din PIB-ul mondial. Care sunt cele mai afectate țări?

Schimbările climatice pun în pericol 4% din PIB-ul mondial. Care sunt cele mai afectate țări?

Schimbările climatice pun în pericol 4% din PIB-ul mondial. Care sunt cele mai afectate țări?
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 30.04.2022

Schimbările climatice ar putea duce la pierderea a 4% din producția economică anuală la nivel mondial până în 2050 și ar putea afecta în mod disproporționat multe dintre regiunile mai sărace ale lumii, conform unui nou studiu realizat în 135 de țări.

Firma de rating S&P Global, care acordă punctaje de credit țărilor în funcție de sănătatea economiilor lor, a publicat un raport în care analizează impactul probabil al creșterii nivelului mării și al intensificării valurilor de căldură, secetei și furtunilor.

Într-un scenariu de bază în care guvernele se feresc în mare măsură să adopte noi politici majore în materie de schimbări climatice, țările cu venituri mici și mijlocii inferioare vor înregistra pierderi de 3,6 ori mai mari în medie la nivelul produsului intern brut decât cele mai bogate.

Expunerea Bangladeshului, a Indiei, a Pakistanului și a Sri Lankăi la incendii, inundații, furtuni majore și, de asemenea, la penurii de apă înseamnă că Asia de Sud este expusă unui risc de 10%-18% din PIB, aproximativ triplu față de America de Nord și de 10 ori mai mare decât regiunea cea mai puțin afectată, Europa, scrie Reuters.

„O problemă pentru întreaga lume”

Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Africa de Nord și Africa Subsahariană se confruntă, de asemenea, cu pierderi considerabile. Țările din Asia de Est și Pacific se confruntă cu niveluri de expunere similare celor din Africa Subsahariană, dar în principal din cauza furtunilor și inundațiilor, mai degrabă decât a valurilor de căldură și a secetei.

„În grade diferite, aceasta este o problemă pentru întreaga lume”, a declarat Roberto Sifon-Arevalo, analist de top al S&P pentru credite guvernamentale: „un lucru care iese cu adevărat în evidență este nevoia de sprijin internațional pentru multe dintre aceste părți (mai sărace) ale lumii”.

Țările din jurul ecuatorului sau insulele mici tind să fie mai expuse riscului, în timp ce economiile care se bazează mai mult pe sectoare precum agricultura vor fi probabil mai afectate decât cele cu sectoare de servicii importante.

Pentru majoritatea țărilor, expunerea și costurile generate de schimbările climatice sunt deja în creștere. În ultimii 10 ani, numai furtunile, incendiile și inundațiile au provocat pierderi de aproximativ 0,3% din PIB pe an la nivel mondial, potrivit companiei de asigurări Swiss Re, scrie Mediafax.

Incendiile și inundațiile au provocat pierderi de 0,3% din PIB pe an la nivel mondial

De asemenea, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a calculat că, în medie, în ultimii 50 de ani, în fiecare zi, undeva în lume, a avut loc un dezastru legat de vreme, climă sau apă, provocând zilnic 115 decese și pierderi zilnice de peste 202 milioane de dolari.

Sifon-Arevalo, de la S&P, a declarat că unele țări au suferit deja deprecieri ale ratingului de credit din cauza vremii extreme, cum ar fi unele insule din Caraibe după uraganele majore.

Un studiu realizat anul trecut de un grup de universități din Marea Britanie, care a analizat o creștere mai accentuată a temperaturilor globale, a prezis că peste 60 de țări și-ar putea vedea ratingurile reduse din cauza încălzirii globale până în 2030.

Unii experți au sugerat, de asemenea, o scară progresivă pentru ratinguri, în care țările foarte expuse ar avea un punctaj de credit pentru următorii 10 ani sau cam așa ceva și un alt punctaj pentru un viitor mai îndepărtat, când este posibil ca problemele să fie mai acute.

„Ne străduim să spunem ce este relevant și unde”, a declarat Sifon-Arevalo. „Dar nu evaluăm în funcție de cel mai rău scenariu, ci în funcție de un scenariu de bază”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase