Home » D:News » De ce vor rușii cu orice preț centralele nucleare ucrainene (DOCUMENTAR)

De ce vor rușii cu orice preț centralele nucleare ucrainene (DOCUMENTAR)

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.05.2022

Rușii dau târcoale centralelor nucleare ucrainene. Iar motivele pentru care vor să preia controlul asupra centralelor nucleare sunt numeroase. Intenția declarată, dar nedovedită de a împiedică Kievul să fabrice bombe termonucleare, terorizarea psihologică a oamenilor sau dorința de a avea controlul asupra surselor de energie ale Ucrainei sunt doar câteva dintre ele. Analiștii cred că preluarea instalațiilor nucleare ale Ucrainei este o parte vitală a strategiei de „frică și control” urmărită de președintele Vladimir Putin în acest război.

Ucraina are 15 reactoare nucleare operabile situate în patru centrale  răspândite în țară și patru reactoare dezafactate la Cernobîl, locul exploziei catastrofale din aprilie 1986. Centralele au fost proiectate și construite de  ruși, acesta fiind cel mai mare număr de astfel de fabrici ridicate în afara țării lor. Reactoarele Ucrainei ar putea ajuta Rusia să preia controlul asupra alimentării cu energie a ţării, și astfel va provoca suferinţă populaţiei şi va afecta comerțul Ucrainei. În plus, o ameninţare nucleară reprezintă o armă psihologică foarte mare. Interesul Rusiei faţă de centralele nucleare ale Ucrainei are şi un aspect economic, doar centralele de la Cernobîl şi Zaporoje putând adăuga sute de milioane de dolari Rusiei. Oamenii din întreaga lume au fost îngroziți de bombardamentele forțelor rusești de la centrala nucleară din Zaporoje. Catastrofa a fost evitată în urma stingerii incendiului. În afară de acestea, Ucraina deține încă trei instalații nucleare suplimentare, care însumează nouă reactoare. Unii observatori au teoretizat că acestea vor fi, de asemenea, probabil vizate, deoarece Rusia încearcă să obțină controlul asupra surselor de energie ale ucrainenilor.

„Rușii vor dori să securizeze celelalte trei instalații nucleare ucrainene ca parte a acestei strategii,” a declarat Robert J. Bunker, director de cercetare la firma consultanța de securitate Futures LLC.

Experții au oferit mai multe teorii în ceea ce privește obsesia rușilor pentru centralele nucleare din Ucraina.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase