Home » D:News » Ucigașii tăcuți din adâncuri (DOCUMENTAR)

Ucigașii tăcuți din adâncuri (DOCUMENTAR)

Publicat: 06.05.2022

Rusia are una dintre cele mai importante flote de submarine din lume. Unii analiștii militari plasau Rusia, la nivelul anului 2020, pe locul 3 în lume ca număr al submarinelor cu 64 de unități, după China –  74 și respectiv SUA cu 68, în vreme ce alții considerau că lider mondial detașat este Coreea de Nord cu 84.

Există și varianta, neconfirmată, că ar fi chiar a doua putere submarină, la nivelul anului 2022.

Toate marile puteri caută să domine mările și oceanele și nu doar pentru a-și asigura superioritatea numerică în eventuale confruntări. Submarinele sunt considerate excelente platforme de lansare a rachetelor de croazieră.

Iar Rusia a dovedit acest lucru inclusive în războiul din Ucraina, în care a atacat instalații militare ale Kievului cu proiectile lansate de pe submarinele din Marea Neagră.

Dovadă, Ministerul rus al Apărării a anunțat în premieră, pe data de 28 aprilie, că un submarin a lansat cu succes rachete kalibr și lovit ținte din Ucraina.

„Echipajul unui submarin electric diesel al Flotei Mării Negre a efectuat o lansare de salvă a rachetelor de croazieră Kalibr asupra țintelor terestre desemnate”, se arată în comunicatul Moscovei.

Imagini video cu un submarin rusesc care lansează rachete Kalibr spre ținte din Ucraina au apărut, însă, pe platformele de socializare cu câteva zile înainte.

Flota Rusiei de la Marea Neagră include șase submarine diesel Project 636.3 echipate cu rachete de croazieră Kaliber. Echipajul acestor submarine care pot naviga autonom până la 45 de zile numără 52 de marinari.

Submarinele au o rază de funcționare de până la 12.000 de kilometri și sunt înarmate cu torpile grele, rachete de croazieră antinavă și atac terestre și pot transporta și mine.

Anul 2022 marchează 10 ani de când primul submarin multifuncțional, a patra generație, Severodvinsk, a lansat cu succes o rachetă de croazieră Kalibr dintr-o poziție scufundată în Marea Albă.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase