Home » D:News » De ce este important pentru ruși orașul ucrainean Harkov (DOCUMENTAR)

De ce este important pentru ruși orașul ucrainean Harkov (DOCUMENTAR)

O stradă din Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei. Sursa foto: Hepta.ro
Publicat: 14.05.2022

Herson, oraș din Ucraina care înainte de invazie avea circa 300.000 de locuitori, este singurul punct important pe care Rusia l-a câștigat de la lansarea războiului, în luna februarie. Este un obiectiv strategic, fiind esențial pentru aprovizionarea cu apă a Crimeei.

Kremlinul încearcă acum să își întărească dominația în oraș: s-au înmulțit punctele de control și patrulele, în încercarea de a face populația locală să cedeze în fața noului regim. Locuitorii din Herson au ieșit, însă, în mai multe rânduri să protesteze față de ocupația rusă, iar trupele ruse au reacționat violent.

Au existat, de asemenea, zvonuri că armata rusă ar organiza un fals referendum pentru a-i „legitima” pe noii conducători, însă primarul Ihor Kolihaiev a negat această posibilitate, susținând că este interzisă organizarea unui scrutin pe timpul legii marțiale.

Corespondenta BBC la Liov a vorbit cu un localnic din Herson, care i-a spus că oamenii au rămas fără medicamente, iar alimentele sunt vândute direct din mașini.

Există temeri că sistemul bancar ucrainean va fi oprit, după ce au existat unele încercări – nereușite, deocamdată – de a introduce rubla rusească drept monedă de circulație, care să înlocuiască hrivna ucraineană.

Rusia va rămâne „pentru totdeauna” în sudul Ucrainei, a declarat parlamentarul rus Andrei Turciak în timpul unei vizite la Herson. A fost pentru prima dată când un înalt responsabil rus a anunţat intenţia Moscovei de a rămâne în teritoriile cucerite de armata rusă.

În cazul regiunii Herson, mizele sunt mult mai mari. Rușii își doresc instalarea cât mai rapidă a unei administrații care să depindă direct de structurile ruseşti de decizie şi, astfel, să completeze ceea ce ar trebui să fie arcul de cerc al republicilor separatiste care să treacă la Rusia.

Dacă ar lua oficial regiunea Herson, ar avea acces către centralele nucleare din sudul Ucrainei, obiective strategice esențiale. Mulți analiști cred că unul dintre obiectivele armatei ruse în sud-estul Ucrainei este acela de a stabili acel „culoar terestru” care să lege cele două regiuni separatiste deținute de rebelii pro-ruși de Crimeea.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase