Home » Istorie » Ce reprezintă culorile drapelului Ucrainei?

Ce reprezintă culorile drapelului Ucrainei?

Publicat: 09.05.2022

Steagul Ucrainei prezintă un design simplu, format din două benzi egale, albastru și galben. De asemenea, acestea sunt cele două culori oficiale ale drapelului, care sunt stabilite prin legea ucraineană. Aceste culori se bazează pe steagul din secolul al XII-lea al Regatului Galiției – Velanya.

Cele două culori au fost folosite pe drapelul național al Ucrainei încă din 1848, iar în 1918 a fost aprobat oficial ca steag național.

În perioada în care Ucraina a făcut parte din Uniunea Sovietică, steagul a fost declarat ilegal și nu a fost readus la viață până în 1991, iar la 28 ianuarie 1992, Parlamentul ucrainean a restabilit oficial steagul galben-albastru.

Cu mii de ani înainte de fondarea Ucrainei, regiunea era cunoscută sub numele de Kievan Rus, iar atât Ucraina, cât și Rusia își au rădăcinile în această țară.

Culorile au fost folosite constant în timpul războiului pentru independență

Primul steag ucrainean cunoscut a fost steagul Comunității Polono-Lituaniene, care a fost înființată în 1587, după unificarea Regatului Poloniei cu o mare parte letonă.

Din 1772, a fost arborat steagul monarhiei habsburgice, deoarece teritoriul se afla sub dominație austriacă. Era un steag orizontal cu dungi negre și galbene în două culori.

În 1848, revoluționarii care luptau pentru independență în partea de vest a țării au creat un nou drapel format dintr-un steag cu dungi orizontale în două culori, albastru și galben.

Aceste culori se bazau pe emblemele folosite de orașul Luvio și includeau un leu auriu pe un scut albastru. Această revoluție a fost de scurtă durată, odată cu invazia sovietică a țării în 1919.

Ucraina a devenit Republica Socialistă Sovietică a Ucrainei sub steagul sovietic. Steagul era format dintr-un fundal roșu cu inițialele de aur Y.C.C.C.P. în colțul din stânga sus. Steagul a fost schimbat de cel puțin trei ori în timpul epocii sovietice.

„Cerul albastru deasupra câmpurilor de grâu aurii”

În plus, când Ucraina și-a câștigat independența la 24 august 1991, mulți au luptat pentru a păstra steagul comunist. Cu toate acestea, steagul modern a fost adoptat oficial la 28 ianuarie 1992.

La sfârșitul anilor 1918, s-a luat decizia de a inversa dungile steagului de la 1848. Decizia prevede că linia orizontală albastră ar trebui să apară deasupra barei orizontale galbene ca simbol al „cerului albastru deasupra câmpurilor de grâu aurii”.

Acest plan a fost menținut și după independență. Steagul ucrainean este unul dintre cele mai simple steaguri naționale din lume. Culorile albastru și galben au jucat amândouă un rol important în istoria acestei națiuni.

Albastrul simbolizează pacea, galbenul prosperitatea

Aceste culori au fost folosite în mod proeminent în timpul războiului pentru independență al țării. Culoarea albastră este concepută pentru a arăta pacea, precum și cerul de deasupra națiunii și cursurile de apă din întreaga țară.

Galbenul simbolizează prosperitatea și reprezintă, de asemenea, numeroasele câmpuri de grâu care se găsesc în întreaga țară.

Ucraina este cunoscută în mod popular ca fiind „grânarul” regiunii. Ca urmare,albastrul reprezintă cerul, râurile ucrainene și munții. Galbenul simbolizează grâul.

În plus, albastrul simbolizează pacea, în timp ce galbenul reprezintă prosperitatea. De asemenea, culorile albastru și auriu simbolizează creștinismul, deoarece reprezintă suveranitatea lui Dumnezeu asupra pământului. Deși creștinismul din regiune a fost perturbat de invazia mongolă din 1200, aceleași culori au fost folosite de atunci pentru a decora bisericile și coroanele orașelor, scrie TheFlager.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Papa Francisc a declarat că Victor Orban i-a spus când vrea Putin să pună capăt războiului din Ucraina

Șocul global asupra prețurilor, cauzat de războiul din Ucraina, va dura cel puțin trei ani

Care sunt obiectivele Rusiei în „faza a doua” a războiului din Ucraina?

Va aduce războiul din Ucraina o revoluţie nucleară în Europa?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase