Home » D:News » Furtuna de nisip a închis școli, birouri și a oprit zborurile în Irak

Furtuna de nisip a închis școli, birouri și a oprit zborurile în Irak

Furtuna de nisip a închis școli, birouri și a oprit zborurile în Irak
Credit: Profimedia
Publicat: 18.05.2022

O furtună puternică de nisip în Irak, ultima dintr-un val puternic care lovește țara în ultimele săptămâni, a închis unele școli și birouri ale instituțiilor de stat și a oprit zborurile pe aeroportul internațional din Bagdad.

Autoritățile din Bagdad, inclusiv Ministerul Educației, au declarat zi liberă pentru instituțiile guvernamentale locale, cu excepția serviciilor de sănătate. Sute de persoane din capitală și din orașele din sudul țării au mers la spitale cu dificultăți de respirație, au declarat oficialii medicali, conform Reuters.

Aeroportul internațional din Bagdad a anunțat că își închide spațiul aerian și oprește toate zborurile până la noi ordine din cauza vizibilității scăzute.

În ultimele săptămâni, cel puțin o furtună de nisip pe săptămână a lovit Irakul, în ceea ce irakienii spun că este cel mai grav val de astfel de furtuni de care își amintesc.

Un rezultat al schimbărilor climatice

„Acum se întâmplă la fiecare trei sau patru zile”, a declarat șoferul de taxi Ahmed Zaman, în vârstă de 23 de ani: „Este în mod clar un rezultat al schimbărilor climatice și al lipsei de ploi, de fiecare dată când bate vântul, acesta ridică praf și nisip”.

În Bagdad și în orașele din sudul Irakului, un nor roșu de praf și nisip a redus vizibilitatea la doar câteva sute de metri. „Am avut 75 de cazuri de persoane cu probleme respiratorii”, a declarat Ihsan Mawlood, medic de urgențe la un spital din Bagdad, scrie Mediafax.

Irakul este a cincea cea mai vulnerabilă țară din lume la criza climatică, potrivit Națiunilor Unite.

Seceta și temperaturile extreme usucă terenurile agricole și fac ca mari părți ale Irakului să fie abia locuibile în timpul lunilor de vară. Țara a înregistrat temperaturi record de cel puțin 52 de grade Celsius în ultimii ani.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase