Home » D:News » Trenul Maya, unul dintre cele mai ambițioase proiecte din Mexic, blocat de un judecător

Trenul Maya, unul dintre cele mai ambițioase proiecte din Mexic, blocat de un judecător

Publicat: 02.06.2022
Trenul Maya, unul dintre cele mai ambițioase proiecte din Mexic, blocat de un judecător
Sursa foto: Shutterstock

Un judecător din Mexic a dat o nouă lovitură proiectului trenului Maya, care urmărește să lege siturile arheologice de stațiunile balneare mexicane. Proiectul este evaluat la aproape 10 miliarde de dolari.

Judecătorul a ordonat ca suspendarea lucrărilor de construcție pe o porțiune a liniei de tren să fie prelungită până când se va determina impactul asupra mediului.

Hotărârea reprezintă o victorie pentru un grup de speologi care se tem că lucrările vor amenința peșterile subterane.

Trenul Maya este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură din Mexic.

Această ultimă hotărâre ar putea opri lucrările de construcție câteva luni sau chiar ani, anunță BBC.

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură din Mexic

Proiectul trenului Maya, în valoare de 9,8 miliarde de dolari vizează construirea unei căi ferate de 1 500 km lungime care să lege statele sud-estice mexicane Chiapas, Tabasco, Campeche, Yucatán și Quintana Roo.

Președintele Andrés Manuel López Obrador susține că acesta va oferi un mod de transport ecologic atât pentru localnici, cât și pentru turiști, și va stimula economia în regiunile subdezvoltate.

Criticii spun că megaproiectul a fost realizat în grabă și că preocupările legate de mediu au fost ignorate.

Actuala bătălie juridică se concentrează pe o anumită porțiune a căii ferate, cunoscută sub numele de secțiunea 5, care leagă punctele turistice de interes din Cancún și Tulum.

Cum au apărut controversele?

Controversa a apărut după ce traseul a fost modificat pentru a trece printr-o zonă de junglă bogată în peșteri subterane antice.

Ecologiștii și speologii au avertizat că utilajele grele folosite pentru construcția căii ferate vor deteriora iremediabil sistemul unic de peșteri. Aceștia au acționat în instanță, iar un judecător a acordat o suspendare temporară în aprilie.

Recent, același judecător a declarat suspendarea „definitivă”, ordonând ca nicio lucrare să nu fie efectuată pe acest tronson până când studiile de impact asupra mediului nu vor fi doar efectuate, ci și aprobate în conformitate cu legislația mexicană.

Judecătorul a explicat că acționează pentru „a preveni daune iminente și ireparabile pentru mediu”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase