Home » D:News » Miliardele Rusiei, blocate prin instanță (DOCUMENTAR)

Miliardele Rusiei, blocate prin instanță (DOCUMENTAR)

Publicat: 04.06.2022
Foto: Pixabay

Avocați ucraineni și internaționali vor lansa o acțiune civilă în masă împotriva Rusiei. În plus, vor acționa și împotriva contractorilor militari privați, dar și împotriva oamenilor de afaceri care susțin efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Planul acestora ar fi să folosească acțiunile judecătorești din Marea Britanie și SUA pentru a sechestra bunurile rusești din toate colțurile lumii.

Țintele ar putea include atât statul rus, cât și contractori militari privați, cum ar fi Grupul Wagner, o organizație paramilitară rusă. A fost descrisă de unii ca fiind o companie militară privată ai cărei contractori ar fi participat la diferite conflicte, inclusiv operațiuni în Războiul Civil Sirian de partea regimului de la Damasc, precum și, din 2014 până în 2015, în Războiul din Donbas din Ucraina, ajutând forțele separatiste ale republicilor auto-declarate Donetsk și Luhansk. A participat și la Anexarea Crimeii de către Federația Rusă.

Deputatul și omul de afaceri ucrainean Serhiy Taruta este unul dintre susținătorii inițiativei și face ușor accesibile întâlnirile avocaților și anchetatorilor cu oficialii ucraineni. Taruta, care a locuit în Mariupol, și-a pierdut o mare parte din afaceri, încă de când Rusia a preluat mai mult de jumătate din regiunea Donbas în 2014.

Ucrainenii au așteptat 20 de ani pentru urmărirea lui (Pavlo) Lazarenko, iar acum opt pentru MH17”, a declarat Taruta, care s-a referit în acest discurs la un caz împotriva fostului prim-ministru al Ucrainei, care a delapidat milioane de oameni. „Trebuie să dezvoltăm un mecanism mai rapid de compensare”, a spus deputatul ucrainean. „Căile normale sunt prea lente”, a precizat Serhiy Taruta.

Mai mult decât atât, Ucraina a început urmărirea penală a soldaților ruși capturați pentru crime de război. Potrivit lui Serhiy Taruta, persoanele care au suferit pierderea unei persoane dragi sau a proprietății ori care au fost rănite vor fi primii beneficiari ai despăgubirilor.

Acestui demers s-au alăturat mai multe echipe de anchetatori. Asta pentru a ajuta la găsirea bunurilor unor oameni de afaceri ruși, despre care se crede că sunt complici la război.

Bellingcat, un grup care investighează de câțiva ani activitățile Grupului Wagner și ale altor contractori militari privați ruși este și el implicat.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase