Home » D:News » Un britanic a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru contrabandă cu artefacte din Irak

Un britanic a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru contrabandă cu artefacte din Irak

Publicat: 07.06.2022
Un britanic a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru contrabandă cu artefacte din Irak
James Fitton (stânga) și Volker Waldmann, arestați pentru contrabandă cu artefacte din Irak. Sursa foto: Profimedia

Un tribunal irakian l-a condamnat pe britanicul James Fitton la 15 ani de închisoare pentru că a încercat să scoată artefacte antice din Irak, au declarat pentru Reuters surse judiciare.

Autoritățile irakiene îl arestaseră pe James Fitton, în vârstă de 66 de ani, pe aeroportul internațional din Bagdad, în luna martie, pentru că avea în bagaj mici fragmente de ceramică antică.

Tribunalul penal din Bagdad l-a condamnat pe Fitton pentru că a luat artefactele dintr-un sit de patrimoniu din sudul Irakului și a încercat să le transporte în afara țării „cu intenție criminală”, potrivit unei surse judiciare. Această infracțiune, în mod normal, se pedepsește cu moartea conform legislației irakiene.

Nu a existat intenție criminală

Avocatul lui Fitton a declarat că va face apel la decizia Tribunalului penal din Bagdad, pe motiv că nu a existat intenție criminală.

Un alt bărbat, de naționalitate germană, arestat alături de Fitton pentru că a luat și el fragmente de ceramică, Wolker Waldmann, a fost achitat de aceleași acuzații.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase