Home » Istorie » Statele Unite au înapoiat Libiei artefactele furate de jefuitorii de morminte

Statele Unite au înapoiat Libiei artefactele furate de jefuitorii de morminte

Statele Unite au înapoiat Libiei artefactele furate de jefuitorii de morminte
Sursa Foto: Ambasada SUA în Libia via Twitter
Publicat: 14.04.2022

Statele Unite au restituit o colecție de artefacte antice de contrabandă către Libia, in condițiile în care bogata țară petrolieră se străduiește să-și protejeze moștenirea culturală afectată de anii de război, tulburări și neliniști.

Obiectele repatriate cuprind două sculpturi din orașul antic Cirene, datate din secolul patru înaintea erei noastre. Unul dintre ele, numit „Cap acoperit de femeie”, a fost deținut anterior ilegal de un colecționar privat de artefacte, potrivit unor declarații ale Ambasadei SUA din Libia.

Celălalt, un bust elen, s-a aflat în cadrul Muzeului Metropolitan din New York încă din 1998. Ambele au fost expuse în cadrul ceremoniei organizate de oficialitățile din Tripoli, capitala Libanului.

Cooperare în domeniul antichităților

Autoritățile din Libia, cu competențe în zona de antichități au mulțumit oficialităților americane și instituțiilor de aplicare a legii pentru înapoierea artefactelor și au mai afirmat că speră la viitoare cooperări. Ambasada a creditat instituția procurorului din Manhattan și oficialitățile pentru investigații domestice de securitate, cu responsabilitatea recuperării artefactelor.

„Cu toate că aceste antichități au fost aduse ilegal în Statele Unite de către traficanți, eforturile legale au avut succes în restituirea lor către țara de origine”, a declarat ambasada americană.

Libia se poate lăuda cu o mulțime de structuri grecești și romane, dar și cu o multitudine de artefacte găzduite în muzeul aflat în Tripoli, ca și în alte muzee – chiar daca siturile arheologice le-au fost jefuite vreme de decenii.

Țară afectată de tulburări politice

Libia a fost afectată de haosul care a urmat revoltei susținute de NATO, prin care s-a reușit răsturnarea și omorârea dictatorului Muammar Gaddafi, în 2011. Mai apoi, țara a fost împărțită mai mulți ani între administrațiile rivale din est și vest, fiecare dintre acestea fiind susținute de diverse miliții sau guverne străine.

Luptele de amploare s-au oprit abia în 2021, dar locuitorii de aici încă trebuie să se unească sub o singură conducere politică, indică Phys.

Grecii au înființat o așezare la Cirene, în secolul al patrulea înaintea erei noastre, în apropiere de orașul de azi Shahat. Mai târziu, acesta a fost asimilat de Imperiul Roman. ONU a adăugat Cirene pe lista Patrimoniului Cultural Mondial a UNESCO în anul 1982, fiind clasificată drept zonă periclitată, pe fondul neglijării și jafurilor – 2016.

Vă mai recomandăm și:

„Ținutul Buzăului”, în ultima etapă înainte de a primi titlul de Geoparc Global UNESCO

Mormintele a 65 de regi britanici au fost identificate. Noi indicii despre epoca regelui Arthur

Schimbările climatice ar putea distruge artefactele de la Zidul lui Hadrian

Un start-up vrea să trimită artefacte prețioase pe Stația Spațială Internațională

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase