Home » D:News » O campioană olimpică i-a cerut președintelui CIO să ridice sancțiunile împotriva sportivilor ruși

O campioană olimpică i-a cerut președintelui CIO să ridice sancțiunile împotriva sportivilor ruși

O campioană olimpică i-a cerut președintelui CIO să ridice sancțiunile împotriva sportivilor ruși
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14.06.2022

Campioana olimpică la săritura în înălțime Maria Lasitskene i-a cerut șefului Comitetului Internațional Olimpic să ridice sancțiunile impuse împotriva sportivilor ruși din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

În februarie, CIO a emis îndrumări către organismele de conducere a sporturilor pentru a-i retrage pe ruși și bieloruși din competiții după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina. Majoritatea federațiilor internaționale au urmat recomandarea.

Lasitskene, care este, de asemenea, triplă campioană mondială, a declarat într-o scrisoare deschisă că pașaportul său rusesc a fost folosit ca un atu de către World Athletics, organismul de conducere al sportului, la cererea președintelui CIO, Thomas Bach.

Bach nu a fost interesat de opiniile sportivilor ruși

Ea l-a atacat pe Bach pentru că a declarat luna trecută că drepturile celor care nu susțin războiul Rusiei din Ucraina ar trebui respectate și că „nu ar trebui să existe nicio sancțiune pentru deținerea unui pașaport”.

„Principalele mele colege din sectorul săriturii în înălțime sunt fete ucrainene. Și încă nu știu ce să le spun sau cum să mă uit în ochii lor”, a scris ea, citată de Reuters.

„Ele, prietenii și rudele lor trăiesc ceea ce nicio ființă umană nu ar trebui să simtă vreodată. Sunt sigură că nimic din toate acestea nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”.

Ea a adăugat că Bach nu a fost interesat de opiniile sportivilor ruși cu privire la acest conflict.

Luna trecută, Bach a descris marginalizarea sportivilor ruși și belaruși ca fiind „măsuri de protecție”, spunând că siguranța lor la competiții nu poate fi garantată având în vedere „sentimentele profunde antirusești și antibielorusești din atât de multe țări în urma invaziei”.

CIO însuși nu a sancționat Comitetul Olimpic rus

Lasitskene – care ea însăși a fost exclusă din competițiile internaționale timp de ani de zile din cauza suspendării federației ruse de atletism – a declarat că îngrijorările lui Bach cu privire la siguranța sportivilor nu sunt reale, arătând cazul jucătorilor de tenis cărora li se permite în continuare să concureze în circuitul internațional.

CIO însuși nu a sancționat Comitetul Olimpic rus și nici nu a interzis membrilor săi ruși să participe la reuniunile sale, în ciuda apelurilor în acest sens.

Președintele Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdnyakov, a declarat, în comentarii separate, că principalele sale preocupări au fost „restricțiile fără precedent” impuse sportivilor țării și incertitudinea legată de calificările pentru Jocurile Olimpice de vară de la Paris din 2024.

Lasitskene a câștigat aurul la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul trecut fără steagul și imnul Rusiei, din cauza sancțiunilor împotriva dopajului impuse țării.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase