Home » D:News » Operaţia de scădere în greutate reduce şansele de deces din cauza cancerului 

Operaţia de scădere în greutate reduce şansele de deces din cauza cancerului 

Publicat: 17.06.2022
Operaţia de scădere în greutate reduce şansele de deces din cauza cancerului 
Sursa foto: Pixabay

Greutatea corporală este considerată un factor de risc pentru cancer, dar poate pierderea ei să inverseze acest risc? Un studiu sugerează că răspunsul este un da categoric, cel puţin pentru cei care pierd în greutate în mod semnificativ prin intermediul unei intervenţii chirurgicale bariatrice.

Pacienţii care au suferit această operaţie au avut cu 32% mai puţine şanse de a dezvolta cancer şi cu 48% mai puţine şanse de a muri din cauza cancerului decât cei care nu au fost operaţi, potrivit cercetării publicate în JAMA.

Rezultatele au provenit dintr-un studiu pe termen lung efectuat pe mai mult de 30.000 de pacienţi de la Cleveland Clinic între 2004 şi 2017. Toţi pacienţii aveau un indice de masă corporală de 35 sau mai mare, considerată obezitate de „clasa 2”, sau de „risc moderat” de către profesioniştii din domeniul medical, potrivit Washington Post.

Cercetătorii au urmărit aproximativ 5.000 de pacienţi cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani care au suferit o operaţie de bypass gastric sau de gastric sleeve în perioada studiată. Niciuna dintre persoanele studiate nu fusese diagnosticată anterior cu cancer.

Chirurgia bariatrică a câştigat avânt ca tratament pentru obezitate în ultimii ani

Iar şansele lor de a dezvolta sau de a muri de cancere legate de obezitate, cum ar fi cancerul ovarian şi pancreatic, au fost semnificativ mai mici. În timpul studiului, 2.9% dintre pacienţii care au suferit o intervenţie chirurgicală au dezvoltat cancer, comparativ cu 4.9% dintre omologii lor; 0.8% au murit, comparativ cu 1.4% dintre pacienţii nechirurgicali. Efectele au fost observate în toate domeniile şi au părut să fie independente de vârstă, sex sau rasă.

Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, peste 1.7 milioane de cazuri noi de cancer au fost raportate numai în 2019. În plus, aproape 42% dintre adulţii din SUA aveau obezitate în martie 2020, scrie Mediafax.

„Având în vedere epidemia tot mai mare de obezitate, cancerele asociate obezităţii reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică”, spune Ali Aminian, director al Institutului Bariatric şi Metabolic al Clinicii Cleveland şi autorul principal al studiului. „Dacă îi ajutăm pe pacienţi să slăbească, putem reduce semnificativ acest risc”.

Chirurgia bariatrică a câştigat avânt ca tratament pentru obezitate în ultimii ani, cu o estimare de 256.000 de astfel de proceduri efectuate în Statele Unite în 2019, potrivit unui grup din industrie. Cercetătorii au spus că a fost necesară o „pierdere substanţială în greutate” pentru a reduce riscul de cancer.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase