Home » D:News » Canada și Danemarca au decis să împartă o insulă arctică. Disputa a început secolul trecut

Canada și Danemarca au decis să împartă o insulă arctică. Disputa a început secolul trecut

Canada și Danemarca au decis să împartă o insulă arctică. Disputa a început secolul trecut
Insula Hans. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18.06.2022

Canada și Danemarca își împart o mică insulă arctică, punând capăt unei disputei privind dreptul de proprietate care a ținut aproape jumătate de secol.

Danemarca și Canada vor împărți mica insulă nelocuită din Arctica cunoscută sub numele de Insula Hans, punând capăt unei dispute de aproape 50 de ani privind proprietatea, într-un act de diplomație în mare parte simbolic, menit să evite tensiunile în Marele Nord.

Cei doi aliați din NATO au fost implicați într-o dispută asupra insulei, situată la distanță egală între Groenlanda și insula Ellesmere din Canada. Dezbaterea a început în 1971.

Canada și Danemarca vor împărți insula de 1,2 kilometri pătrați

Groenlanda este un teritoriu autonom în cadrul Regatului Danemarcei. Acesta le permite danezilor să gestioneze anumite domenii, inclusiv politica externă și cea de securitate.

Canada și Danemarca vor împărți insula de 1,2 kilometri pătrați în două părți aproape la fel de mari, de-a lungul unei crăpături naturale de pe stâncă, potrivit unui acord publicat marți de Ministerul de Externe din Danemarca.

Unii consideră că această înțelegere pașnică este un semn al apropierii statelor NATO din zona arctică, deoarece izolarea Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina a ridicat probleme de securitate după decenii de calm în regiune, anunță Reuters.

Insula poartă numele exploratorului Hans Hendrik

„Este într-adevăr un semnal pentru celelalte părți cu interese acolo sus, că aceasta este calea de urmat. Nu știu dacă acest lucru este realist atâta timp cât Rusia este implicată”, a declarat pentru Reuters istoricul militar de la Colegiul Regal de Apărare din Danemarca, Soren Norby.

Insula poartă numele exploratorului groenlandez Hans Hendrik, care a luat parte la prima expediție pe insulă în 1853. Se numește Tartupaluk în limba groenlandeză, care se traduce prin „în formă de rinichi”.

Niciuna dintre țări nu a știut despre revendicarea celeilalte asupra insulei până la o întâlnire bilaterală organizată în 1971 pentru a discuta despre granițele teritoriale.

Începând cu anii 1980, oficiali, oameni de știință și soldați din Danemarca și Canada au vizitat insula, îndepărtând pe rând steagul celeilalte țări și ridicându-l pe al lor.

Canada și Danemarca au stabilit cea mai lungă graniță maritimă din lume

A devenit chiar o tradiție ca vizitatorii să lase o sticlă de whisky canadian sau de rachiu danez pentru ca rivalii lor să o găsească la următoarea lor vizită.

În 2018, cele două țări au decis să înființeze un grup de lucru comun pentru a soluționa disputa, punând capăt politicii lor de decenii „de acord să nu fim de acord”. Acordul va fi semnat în mod oficial de miniștrii din ambele țări după aprobarea parlamentară.

Prin acest acord, Canada și Danemarca au stabilit cea mai lungă graniță maritimă din lume, de 3.882 de kilometri care se întinde de la Marea Lincoln, în nord, până la Marea Labrador, în sud, a precizat Ministerul de Externe.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase