Home » Istorie » Fosile descoperite în Canada ar putea fi dovezile celor mai vechi animale de pe Terra

Fosile descoperite în Canada ar putea fi dovezile celor mai vechi animale de pe Terra

08.12.2021
Credit foto: Elizabeth Turner, Laurentian University

Un geolog afirmă că fosile de burete de mare, vechi de 890 de milioane de ani, descoperite în munții din nordul Canadei, ar putea schimba cunoștințele despre evoluția animalelor.

Un om de știință canadian crede că a găsit dovezi ale celei mai vechi urme animale cunoscute. Descoperirea făcută pe un munte îndepărtat din nord-vestul Canadei datează de 890 de milioane de ani, potrivit unei lucrări publicată în revista Nature.

Geologul Elizabeth Turner a descoperit ceea ce crede că sunt fosilele unor bureți antici, una dintre cele mai primitive forme de viață, fiind cu 350 de milioane de ani mai vechi decât orice alte fosile de bureți găsite până acum.

Dacă oamenii de știință îi vor confirmă cercetările, care au fost realizate într-o zonă a Teritoriilor de Nordvest, care au fost la un moment dat sub apă și unde accesul se face doar cu elicopterul, descoperirea ar putea transforma radical perspectivele asupra evoluției vieții pe Terra.

Ce a descoperit geologul?

Elizabeth Turner, profesoară la Școala de Științe ale Pământului din cadrul Universității Laurentiene din Canada, a găsit  structuri buretoase într-un recif vechi de 890 de milioane de ani. Ea a prezentat dovezi ale structurilor în formă de tub realizate din cristale de calcit.

„Natura materialului este cunoscută din corpurile unor fosile de bureți mult mai tinere”, a spus Turner.

Presupusele fosile pe care le-a găsit aveau o lățime de numai un centimetru. Geologul crede că ar fi fost niște „vietăți minuscule și discrete care au trăit în colțurile întunecate sub suprafețele recifelor”.

Există foarte puține dovezi fosile de bureți înainte de perioada cambriană, acum 540 de milioane de ani.

Dacă descoperirile se dovedesc a fi adevărate, bureții ar fi trăit cu 90 de milioane de ani înainte de „evenimentul Neoproterozoic” în timpul căruia, potrivit teoriilor oamenilor de știință, în atmosferă au apărut cantități mari de oxigen care au permis apariția vieții animale.

Elizabeth Turner / Credit foto: Laurentian University

„Dacă sunt corectă în interpretarea materialului, primele animale au apărut înainte de acel eveniment și ar fi putut suporta niveluri relativ scăzute de oxigen, spre deosebire de condițiile moderne”, a spus Turner.

Cercetările asupra bureților din prezent au dovedit că pot supraviețui cu niveluri mici de oxigen. „Cele mai vechi animale care au apărut au fost probabil asemănătoare unui burete”, a conchis ea.

O descoperire uimitoare

Oamenii de știință cred că viața pe Pământ a început în urmă cu aproximativ 3,7 miliarde de ani în urmă, însă animalele au apărut mult mai târziu.

„Cred că aceștia sunt bureți străvechi, doar acest tip de organism are acest tip de rețea de filamente organice”, a spus Joachim Reitner, geobiolog la Universitatea Göttingen din Germania, care nu a făcut parte din cercetare, potrivit Deutsche Welle.

Paco Cardenas, expert în bureți la Universitatea Uppsala din Suedia, care nici el nu a participat la cercetare, a susținut că descoperirea este „uimitoare”.

„Să descoperi fosile de bureți din urmă cu aproape 900 de milioane de ani ne va îmbunătăți foarte mult înțelegerea evoluției timpurii a animalelor”, a precizat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Descoperirea unei studente ar putea rescrie istoria evoluţiei. Viaţa complexă de pe Pământ a început mult mai devreme

Munții Pământului au dispărut timp de 1 miliard de ani și viața a încetat să mai evolueze

Vești proaste pentru viață: Ce arată prima prognoză meteo de la steaua cea mai apropiată de Pământ

Cercetătorii ar fi aflat în sfârșit ce respirau formele de viață de pe Pământ înainte de apariția oxigenului

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult