Home » D:News » Casa Breslelor, una dintre cele mai vechi clădiri din Bucureşti, a fost scoasă la vânzare

Casa Breslelor, una dintre cele mai vechi clădiri din Bucureşti, a fost scoasă la vânzare

Publicat: 29.06.2022
Casa Breslelor, una dintre cele mai vechi clădiri din Bucureşti, a fost scoasă la vânzare
Sursa foto: Romania Sotheby's International Realty

Casa Breslelor, una dintre cele mai vechi clădiri din Bucureşti, a fost scoasă la vânzare. Clădirea de 508 mp în stil neo-gotic este operă a arhitectului Luigi Ludovic Lipizer, sosit în Bucureşti din spaţiul Imperiului Austriac la jumătatea sec. XIX.

„Lipizer este proiectantul şi beneficiarul casei construită între 1859-1862 (aceasta o face una din cele mai vechi case de arhitecţi cunoscute, alături de Casa Burelly-Mincu). Arhitectul a mai semnat un număr de clădiri prestigioase precum Casa Librecht-Filipescu, actuala Casă a Universitarilor şi Casa Bosianu, în prezent Observatorul Astronomic din Parcul Carol.

Lipizer îmbrăţişează stilul neo-gotic, exprimat în Europa în secolele XVIII-XIX, iar această opţiune face ca imobilul să arate ca o hală cu destinaţie comercială din Evul Mediu şi să fie cunoscut azi drept Casa Breslelor – se consideră că statuile amplasate pe coloanele cu capiteluri şi protejate de baldachinuri minuţios decorate reprezintă diverse profesii.

Un stil arhitectural unic în peisajul bucureştean

Ferestrele au ancadramente cu ocniţe cu cornişă ruptă şi încadrări în coloane; sub ferestre sunt careuri cu decoraţie goticizantă. Cornişele profilate au şi funcţie practică căci ascund sistemul de preluare a apelor pluviale.

Ogive, rozete, baghete şi secţiuni octogonale ale soclului, statuetele, sugestia de turn şi acoperişul crenelat conturează atmosfera medievală a neo-goticului şi unicitatea acestui stil în peisajul bucureştean. La interior se evidenţiază ierarhizarea încăperilor prin înălţime”, se arată în descrierea publicată pe site-ul Sotheby’s International Romania.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase