Home » Istorie » Castelul Sturdza de la Miclăușeni, una dintre cele mai frumoase clădiri din Iași

Castelul Sturdza de la Miclăușeni, una dintre cele mai frumoase clădiri din Iași

Castelul Sturdza de la Miclăușeni, una dintre cele mai frumoase clădiri din Iași
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 04.07.2021

Castelul Sturdza de la Miclăușeni, cunoscut și ca Palatul Sturdza, este o structură în stil neogotic construită între anii 1880 și 1904 de către Gheorghe Sturdza și soția sa Maria.

Castelul a fost ridicat în satul Miclăușeni, situat la o distanță de 65 kilometri de municipiul Iași.

Astăzi, Castelul Sturdza este în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind inclus și pe Lista monumentelor istorice din județul Iași începând cu anul 2015, ca parte a ansamblului Mănăstirea Miclăușeni.

GALERIE FOTO

Castelul Sturdza de la Miclăușeni, una dintre cele mai frumoase clădiri din județul Iași, este compus din trei monument: Biserica „Sf. Voievozi” (care datează din 1787), castelul (care datează din secolul XVII, fiind reclădit în 1752 și în secolul XIX), și parcul (care datează din secolul XIX).

Castelul în stil neogotic a fost finalizat în 1904

Denumirea de Miclăușeni provine de la numele unui boier, Miclăuș, care a primit de la Alexandru cel Bun, domnul Moldovei între anii 1400 și 1432, o moșie în acest loc. În 1591, urmașii boierului Miclăuș au vândut moșia către vistiernicul Simion Stroici. La începutul secolului XVII, Stroici a ridicat aici un conac ale cărei ruine încă se mai puteau vedea la începutul secolului al XX-lea.

Credit foto: Shutterstock

Conacul a rămas moștenire fraților Sturdza în secolul al XVII-lea. Mai apoi, aceștia au împărțit averea, conacul ajungând în proprietatea lui Ioan Sturdza. Acesta a decis reconstruirea lui, însă castelul propriu-zis a fost ridicat mai târziu, între secolele XIX-XX, cu multe eforturi, atunci când Gheorghe Sturdza i-l dedica soției sale, Maria Ghica. Cei doi au avut o fiică, Ecaterina, care mai apoi s-a căsătorit cu Șerban Cantacuzino.

Lucrările la castelul în stil neogotic s-au finalizat în 1904.

Spital, popas pentru soldați și centru de plasament

Ulterior, Castelul Sturdza a fost folosit ca spital pe timpul Primului Război Mondial, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ajunge în posesia Ecaterinei Cantacuzino. În acest timp, castelul funcționează ca popas pentru soldați. Ecaterina Cantacuzino îl donează Episcopiei Romanului, iar pe timpul regimului comunist este folosit ca centru de plasament pentru copiii cu handicap.

În ziua de astăzi, Castelul Sturdza aparține Mitropoliei Moldovei, fiind restaurat și funcționând ca muzeu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Castelul Cantacuzino din Bușteni, palatul în stil neoromânesc construit de Nababul

Castelul Pelișor, locul unde inima Reginei Maria a bătut pentru ultima oară

Castelul Corvinilor, un loc de basm în inima Transilvaniei

Castelul Houska, o structură gotică care păzește una dintre porțile iadului. Ce au ascuns naziștii aici

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase