Home » D:News » Casa Capșa, emblema Bucureștiului interbelic (DOCUMENTAR)

Casa Capșa, emblema Bucureștiului interbelic (DOCUMENTAR)

Publicat: 29.06.2022

Casa Capșa este un complex hotelier situat în inima Capitalei Românei. Complexul este compus dintr-un hotel de cinci stele, un restaurant, mai multe săli de conferință, saloane private și o cofetărie faimoasă, a cărei notorietate a depășit granițele țării. Casa Capșa este situată pe Calea Victoriei – denumită pe vremuri Podul Mogoșoaiei – la intersecția cu strada Edgar Quinet, vis- a- vis de Cercul Militar Național. De-a lungul timpului, a fost un magnet al persoanelor mondene, al artiștilor, scriitorilor și al politicienilor.

Casa Capşa a avut un caracter aparte. O cofetărie de lux, un restaurant, o cafenea şi hotel – toate împreună reprezentau locul perfect de întâlnire al ziariștilor, al scriitorilor, politicienilor și al oamenilor de afaceri. Aici circulau cele mai noi știri, zvonuri și bârfe ale zilei.

Pe locul în care s-a realizat clădirea se aflau, la sfârșitul secolului al XVII-lea, casele și curtea boierului Radu Slătineanu. În 1830, italianul Eronimo Momolo a cumpărat casele, iar la parter a deschis un local plin de mâncare italienească și orientală. Șase ani mai târziu, deasupra localului, italianul a deschis și o sală de bal, cunoscută drept sala Momolo sau Slătineanu. Acolo aveau loc cele mai frumoase baluri din Capitală.

În anul 1868 însă, clădirea a fost cumpărată de frații Capșa, Anton și Grigore. Atunci, ei au deschis Cofetăria „La doi frați, Anton și Grigore Capșa”. În 1869, Casa Capșa a devenit furnizor al Curții Domnești, dar și al altor case regale, precum cea a Serbiei și Bulgariei. Șapte ani mai târziu, Anton Capșa s-a retras din afacere. Astfel că, fratele său, Grigore Capșa a mai construit, pe lângă cofetărie, un hotel și apoi Cafeneaua Capșa, în anul 1891.

După moartea lui Grigore Capșa, „Casa Grigore Capșa” s-a transformat, în 1931, în „Comandită simplă”, unul dintre primii directori fiind Albert Balen. Ulterior, nepotul lui Grigore, Ștefan Capșa, împreună cu Rudolf Knapp au condus firma până în anul 1948.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase