Home » D:News » Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu românesc, la cel mai mic preț din licitație

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu românesc, la cel mai mic preț din licitație

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu românesc, la cel mai mic preț din licitație
Foto: Shutterstock
Publicat: 02.07.2022

Autoritatea Generală pentru Aprovizionarea cu Produse de Bază (GASC), cumpărătorul de stat egiptean de cereale, a cumpărat 815.000 de tone de grâu, printre care 240.000 de tone din România, în cadrul unei licitații, marcând cea mai mare achiziție unică din ultimii ani.

Achiziția a cuprins 350.000 de tone de grâu francez, 240.000 de tone de grâu românesc, 175.000 de tone de grâu rusesc și 50.000 de tone de grâu bulgăresc, a precizat GASC, citat de nasdaq.com. Cantitatea va fi livrată în lunile august, septembrie și octombrie 2022.

Cea mai mică ofertă de cost și transport a fost pentru grâul românesc, la 429,90 dolari pe tonă, au declarat comercianții, o scădere de 10% față de cea mai mică ofertă achiziționată la ultima licitație a GASC din iunie, dar totuși o creștere de 58% față de o achiziție din România făcută în jurul aceleiași perioade a anului trecut.

Achiziția vine la câteva zile după ce ministrul egiptean al aprovizionării a declarat că guvernul caută modalități de reducere a importurilor, prin creșterea procentului de extracție pentru făina utilizată pentru pâinea subvenționată la 87,5% de la 82% și chiar prin utilizarea cartofilor în fabricarea pâinii.

Cea mai mică ofertă de cost și transport a fost pentru grâul românesc

Egiptul urmărește să economisească aproximativ 500.000 de tone de grâu importat, vizând 5-5,5 milioane de tone de grâu importat pentru anul fiscal 2022/23. Anterior, miercuri, Banca Mondială a declarat că a fost de acord să ofere Egiptului 500 de milioane de dolari pentru a ajuta la finanțarea achizițiilor de grâu.

Egiptul se bazează în principal pe grâul importat pentru a pune pâine puternic subvenționată la dispoziția a peste 70 de milioane din cei 103 milioane de locuitori ai săi. Licitația a inclus, de asemenea, transporturi rusești din portul Kavkaz, după ce cumpărătorul de stat a făcut modificări la caietul său de sarcini pentru a permite tuturor porturilor rusești să participe, scrie Mediafax.

Traderii au declarat anterior că aprobarea Kavkaz ar putea însemna oferte de transport maritim mai competitive. De asemenea, cumpărătorul a permis încărcături de 50.000 de tone în loc de 55.000 și 60.000 de tone, cum se întâmplă de obicei.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase