Home » D:News » Borşul ucrainean, declarat patrimoniu protejat de UNESCO

Borşul ucrainean, declarat patrimoniu protejat de UNESCO

Borşul ucrainean, declarat patrimoniu protejat de UNESCO
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 05.07.2022

Războiul dintre Ucraina şi Rusia s-a mutat în bucătărie. UNESCO declară borşul ucrainean patrimoniu protejat.

UNESCO, cu sediul la Paris, a anunţat într-o declaraţie că a plasat borşul ucrainean, o supă roşie bogată, plină de legume, pe o listă a patrimoniului cultural care are nevoie de „salvgardare urgentă”, din cauza riscului pe care îl reprezintă invazia Moscovei pentru statutul supei ca element al patrimoniului cultural ucrainean.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a scris pe Twitter: „Victoria în războiul pentru borş este a noastră!”.

Moscova a denunţat noul statut ucrainean protejat al acestui fel de mâncare, care este popular şi în Rusia, drept un exemplu de „naţionalism contemporan al Kievului”.

Borşul ucrainean, diferit pentru fiecare gospodină

„Borşul nostru nu are nevoie de protecţie, ci este supus distrugerii imediate şi complete într-un castron”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe Telegram.

Un purtător de cuvânt al UNESCO de la Paris a declarat că noul statut înseamnă că Ucraina ar putea acum să solicite fonduri speciale pentru finanţarea proiectelor de promovare şi protecţie a acestui fel de mâncare.

„Pentru Ucraina, aceasta este o victorie, având în vedere că Rusia a vrut întotdeauna să ne fure istoria, cultura şi mâncărurile noastre naţionale”, a declarat Diana Kharanovici-Yavorska, un om de ştiinţă în vârstă de 35 de ani.

„Borşul ucrainean… poate fi diferit pentru fiecare gospodină, dar este al nostru”, a mai spus ea, potrivit Reuters.

Evhenii Mareşal, bucătar la un restaurant din centrul Kievului, a explicat că există mai multe tipuri principale de borş: varietatea tradiţională de sfeclă roşie, borşul verde făcut din sorcova şi chiar o varietate pe bază de peşte. El este ferm convins că toate sunt ucrainene.

„Bineînţeles că borşul este moştenire ucraineană. Pentru a pregăti un borş gustos, principalul lucru de care ai nevoie este un ucrainean adevărat (care să-l pregătească) şi gustul”, a spus Marshal în timp ce îşi croia drum printre un teanc de morcovi.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase