Home » D:News » Sri Lanka este „în faliment”. Țara trece prin cea mai gravă criză din ultimii 70 de ani

Sri Lanka este „în faliment”. Țara trece prin cea mai gravă criză din ultimii 70 de ani

Sri Lanka este „în faliment”. Țara trece prin cea mai gravă criză din ultimii 70 de ani
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 09.07.2022

Sri Lanka este „în faliment”, a declarat marți premierul Ranil Wickremesinghe. Țara suferă cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii, în timp ce milioane de oameni se luptă pentru a cumpăra alimente, medicamente și combustibil.

Wickremesinghe a declarat în fața parlamentarilor că negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) sunt „dificile”, deoarece națiunea sud-asiatică de 22 de milioane de locuitori a intrat la negocieri ca o țară falimentară, mai degrabă decât ca o țară în curs de dezvoltare, potrivit CNN.

„Acum participăm la negocieri ca o țară falimentară. Prin urmare, trebuie să ne confruntăm cu o situație mai dificilă și mai complicată decât în cazul negocierilor anterioare. Din cauza stării de faliment în care se află țara noastră, trebuie să prezentăm separat (FMI) un plan privind sustenabilitatea datoriei noastre. Doar atunci când vor fi mulțumiți de acest plan vom putea ajunge la un acord. Acesta nu este un proces simplu”, a spus Wickremesinghe în parlament.

Cea mai gravă criză financiară din ultimele șapte decenii

Sri Lanka se află în mijlocul celei mai grave crize financiare din ultimele șapte decenii, după ce rezervele sale valutare s-au prăbușit la un nivel record și nu au mai putut fi plătite importurile esențiale, inclusiv alimente, medicamente și combustibil.

Școlile au fost suspendate, iar combustibilul a fost limitat la serviciile esențiale. În mai multe orașe mari, inclusiv în capitala comercială, Colombo, sute de persoane continuă să stea la coadă ore întregi pentru a cumpăra combustibil. Uneori mulțimea se confruntă cu poliția și armata.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase