Home » D:News » SpaceX este aproape de faliment, spune Elon Musk într-un email care a ajuns public

SpaceX este aproape de faliment, spune Elon Musk într-un email care a ajuns public

SpaceX este aproape de faliment, spune Elon Musk într-un email care a ajuns public
Foto: SpaceX/ Pexels
Publicat: 03.12.2021

Lucrurile devin îngrozitoare la una dintre companiile lui Elon Musk – SpaceX este aproape de faliment, potrivit CEO-ului și fondatorului său.

Într-un email trimis de Musk către întreaga companie SpaceX, obținut pentru prima dată de Space Explored și confirmat ulterior de CNBC, miliardarul a spus că lipsa progresului în ceea ce privește motoarele Raptor ale companiei pune compania într-un „risc real de faliment”, scrie Futurism.

Situația este atât de îngrozitoare, a spus Musk în email, încât SpaceX este aproape de faliment și va trebui să atingă o rată de lansare a navei Starship de un zbor la fiecare două săptămâni, în anul următor, pentru a preveni dezastrul financiar.

Elon Musk dă vina pe fosta conducere

„Din păcate, criza producției motorului Raptor este mult mai gravă decât părea acum câteva săptămâni. Pe măsură ce am cercetat problemele care au urmat plecării conducerii anterioare, acestea s-au dovedit, din păcate, mult mai grave decât a fost raportat. Nu există nicio modalitate de a acoperi asta.”, a spus Musk în emailul trimis în weekendul de Ziua Recunoștinței.

Conducerea la care se referă este aproape sigur fostul vicepreședinte al propulsiei SpaceX, Will Heltsley, care a părăsit compania în noiembrie, ca urmare a deficențelor în dezvoltarea motorului Raptor.

Musk a continuat să-și expună frustrările în e-mail, subliniind în același timp gravitatea situației. A mers chiar până la a cere angajaților săi să se întoarcă la muncă, deși era un weekend de vacanță.

„Cu excepția cazului în care aveți probleme de familie critice sau nu vă puteți întoarce fizic la Hawthorne, vom avea nevoie de toți oamenii disponibili pentru a ne reveni de la ceea ce este, sincer, un dezastru”, a scris el.

Musk a adăugat că, deși plănuise să-și ia liber la sfârșitul săptămânii, va „rămîne pe linia Raptor toată noaptea și tot weekendul”.

Importanța acestor motoare pentru companie nu poate fi exagerată. Ei sunt programați să joace un rol nemaipomenit în obiectivele SpaceX din anul următor, inclusiv alimentarea rachetei Starship, precum și a propulsoarelor sale Super Heavy, pe care intenționează să le folosească pentru a ajunge pe Lună.

Rachetele Starship sunt cruciale pentru a duce următoarea generație de sateliți Starlink pe orbită, care vor fi cheia succesului financiar al SpaceX. Dacă compania nu poate pune în funcțiune producția Raptor, înseamnă că „nu poate duce Starlink Satellite V2”, potrivit lui Musk.

„Starlink V1, în sine, este slab financiar, în timp ce V2 este puternic”, a recunoscut Musk în email.

SpaceX este aproape de faliment dacă nu va efectua zboruri la fiecare două săptămâni

Într-adevăr, Musk a făcut aluzie asupra presiunii într-un tweet din 16 noiembrie cu privire la dezvoltarea motorului, spunând că „o revizuire completă a designului este necesară pentru motorul care poate duce viața la un nivel multiplanetar”.

CEO-ul și-a încheiat mesajul de sărbători către angajații săi, subliniind că viitorul financiar al companiei este în joc.

„În concluzie, SpaceX este aproape de faliment dacă nu putem atinge o rată de zbor Starship de cel puțin o dată la două săptămâni anul viitor”, a spus el.

Emailul este cu siguranță o surpriză, având în vedere că lui Musk îi place de obicei să proiecteze compania ca fiind un succes fulgerător.

De la obținerea de contracte profitabile cu NASA, până la atingerea unei evaluări de 100 de miliarde de dolari, până la pregătirea pentru o misiune pe Lună, totul părea să meargă grozav – dar se pare că lucrurile ar putea să explodeze pentru companie precum rachetele pe rampa de lansare.

Vă recomandăm să citiți și:

Vladimir Putin critică sistemele balistice din România și activităţile NATO în Marea Neagră

Elon Musk a anunțat că Tesla își mută sediul din California. De ce a luat această decizie

În urmă cu 14 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte

Motivul pentru care Italia a decis să amendeze Google cu 100 de milioane de euro

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase