Home » D:News » Pe ce cheltuie românii cei mai mulți bani?

Pe ce cheltuie românii cei mai mulți bani?

Pe ce cheltuie românii cei mai mulți bani?
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 14.07.2022

63% dintre români rămân cu o sumă mică din venit la final de lună. Peste 56% dintre românii cu vârsta între 55 și 75 de ani spun că nu au luat niciun leu împrumut în ultimele 12 luni.

Tinerii de până în 34 de ani sunt singurul grup de vârstă dintre respondenții din România care declară că rămân cu o sumă rezonabilă de bani în fiecare lună (35%), după luarea în considerare a cheltuielilor și a veniturilor lunare, comparativ cu 17% dintre respondenții din grupa 35-54 ani și 13,2% din grupa 55-75 ani, potrivit unui sondaj realizat de Kantar Polonia și comandat de grupul britanic International Personal Finance (IPF), prezent în șapte țări europene, precum și în Mexic și Australia și care operează și Provident Financial România.

Per ansamblu, majoritatea respondenților din România (63%) susțin că le rămâne o sumă mică de bani la sfârșitul lunii, după luarea în considerare a cheltuielilor și a veniturilor lunare. Acest nivel este cu 2pp în creștere față de anul trecut. În același timp, 13% dintre respondenți au afirmat că nu rămân cu nimic (același procent ca anul trecut).

Cele mai importante cheltuieli lunare ale românilor

Mai puțin de 3% dintre respondenți au declarat că rămân cu o sumă mare de bani. Situația este similară și în țările europene care au participat la sondaj – 51% dintre respondenții europeni (inclusiv cei din România) spun că rămân lunar cu o sumă mică de bani, în timp ce 15% cheltuie întregul venit și nu rămân cu niciun leu la sfârșit de lună.

În ceea ce privește economisirea, 36% dintre respondenții români au declarat că nu au pus nici un ban deoparte în ultimele 12 luni, în creștere față de anul trecut (34%). Doar 30% dintre respondenți susțin că pot economisi cel puțin o mică sumă de bani în fiecare lună. Acest procent nu variază foarte mult în funcție de vârsta sau genul respondenților. La fel ca anul trecut, în ultimele 12 luni, bărbații (34%) au economisit bani într-o măsură mai mare decât femeile (28%).

Deși cele mai importante cheltuieli lunare ale românilor sunt cele legate de utilități, alimente, servicii de telecomunicații și servicii de streaming și TV, în ultimele 12 luni oamenii au alocat un buget recurent și pentru produse de asigurare (cum ar fi asigurarea de locuință sau de sănătate).

În același timp, românii sunt preocupați și de aspectul fizic, astfel că, în fiecare lună, aproximativ jumătate dintre români își cumpără haine sau încălțări, dar investesc și în servicii și produse de îngrijire personală, precum tratamente cosmetice sau tunsori.

Majoritatea românilor s-au împrumutat anul trecut

Majoritatea românilor (66%) au avut nevoie să împrumute bani anul trecut, însă procentul celor care nu au împrumutat niciun leu a crescut de la 42% la 44%. Persoanele care au vârsta între 55 și 75 de ani au fost cele mai rezervate în a lua împrumuturi, iar 56% dintre cei care sunt în această categorie de vârstă au spus că nu au luat bani cu împrumut de nicăieri.

Studiul a fost realizat în luna mai 2022 pe un eșantion de 4.519 persoane cu vârste cuprinse între 18-75 de ani din Cehia, Ungaria, Polonia, România, Lituania, Letonia, Estonia, Australia și Mexic. 500 de respondenți au fost din România.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase