Home » D:News » Primul caz de poliomielită în SUA din ultimii 10 ani. Un tânăr a paralizat după ce s-a infectat

Primul caz de poliomielită în SUA din ultimii 10 ani. Un tânăr a paralizat după ce s-a infectat

Publicat: 24.07.2022
Primul caz de poliomielită în SUA din ultimii 10 ani. Un tânăr a paralizat după ce s-a infectat
Credit foto: Shutterstock

Un tânăr nevaccinat din SUA a paralizat din cauza poliomielitei. Pacientul din New York pare să aibă o tulpină derivată a poliovirusului, deşi nu a călătorit în afara ţării.

Un tânăr nevaccinat din New York a contractat recent poliomielita, fiind primul caz din SUA după aproape un deceniu, au declarat joi oficialii din domeniul sănătăţii. Oficialii au spus că pacientul, care locuieşte în Rockland, a dezvoltat o formă de paralizie. Persoana a dezvoltat simptome în urmă cu o lună şi nu a călătorit recent în afara ţării, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii.

Se pare că pacientul avea o tulpină derivată a poliovirusului dintr-un vaccin, poate de la un individ vaccinat cu o doză disponibilă în alte ţări, dar nu în SUA – şi l-a răspândit, au transmis oficialii. Persoana nu mai este considerată contagioasă, dar anchetatorii încearcă să descopere cum s-a produs infecţia şi dacă alte persoane au fost expuse la virus.

„Acest lucru nu este normal. Nu vrem să vedem asta”

Majoritatea americanilor sunt vaccinaţi împotriva poliomielitei, dar acest lucru ar trebui să servească drept un semnal de alarmă pentru cei nevaccinati, a spus Jennifer Nuzzo, cercetător în domeniul pandemiei de la Universitatea Brown.

„Acest lucru nu este normal. Nu vrem să vedem asta”, a spus Nuzzo. „Dacă eşti vaccinat, nu ar trebui să-ţi faci griji. Dar dacă nu v-aţi vaccinat copiii, este foarte important să vă asiguraţi că sunt vaccinaţi cât mai curând”.

Oficialii din domeniul sănătăţii au mobilizat câteva clinici din New York pentru vaccinare în zilele de vineri şi luni şi i-au încurajat pe toţi cei nevaccinaţi să se imunizeze împotriva poliomielitei.

Poliomielita a fost odată una dintre cele mai de temut boli pe care le-a avut naţiunea americană, focarele anuale provocând mii de cazuri de paralizie. Boala afectează mai ales copiii, dar şi adulţii.

În 1921, Franklin Delano Roosevelt a contractat poliomielita de la o altă persoană infectată, ori din cauza apei contaminate dintr-o piscină, iar picioarele i-au rămas definitiv paralizate. Se deplasa cu ajutorul scaunului cu rotile şi cârjelor, sau folosea bretele pentru picioare pentru a sta ridicat pe durata discursurilor în Congres. Într-un mod mult prea autoritar pentru liderul unei naţiuni democrate, Roosevelt a interzis presei să-l fotografieze de fiecare dată când era transportat pe un scaun cu rotile şi mulţi americani nu-i cunoşteau starea de sănătate.

Există două tipuri de vaccinuri împotriva poliomielitei

Vaccinurile au devenit disponibile începând cu 1955, iar o campanie naţională de vaccinare a redus numărul anual de cazuri din SUA la mai puţin de 100 în anii 1960 şi la mai puţin de 10 în anii 1970, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. În 1979, poliomielita a fost declarată eliminată în SUA, ceea ce înseamnă că nu a mai existat răspândire de rutină.

Rareori, călătorii au adus infecţii cu poliomielita în SUA. Ultimul astfel de caz a fost în 2013, când un copil de 7 luni care se mutase recent în SUA din India a fost diagnosticat în San Antonio, Texas. Copilul respectiv avea şi el o tulpină în forma vie, derivată dintr-un vaccin folosit în alte ţări.

Există două tipuri de vaccinuri împotriva poliomielitei. SUA şi multe alte ţări folosesc vaccinuri făcute cu o versiune inactivată a virusului. Dar unele ţări în care poliomielita a fost o ameninţare recentă folosesc un virus viu, dar slăbit, care este administrat copiilor sub administrate oral sub forma unor picături. În cazuri rare, virusul slăbit se poate muta într-un organism capabil să declanşeze noi focare.

Copiii din SUA sunt încă vaccinaţi de rutină împotriva poliomielitei cu vaccinul inactivat. Oficialii federali recomandă patru doze: să se administreze la vârsta de 2 luni; 4 luni; la 6 până la 18 luni; şi la vârsta de 4 până la 6 ani. Unele state necesită doar trei doze.

Cum se răspândește cel mai des poliomielita?

Conform celor mai recente date CDC privind vaccinarea copilăriei, aproximativ 93% dintre copiii de 2 ani au primit cel puţin trei doze de vaccin antipolio.

Poliomielita se răspândeşte mai ales de la o persoană la alta sau prin apă contaminată. Poate infecta măduva spinării unei persoane, provocând paralizie şi posibil invaliditate permanentă şi moarte dacă paralizează sistemul respirator.

Luna trecută, oficialii din domeniul sănătăţii din Marea Britanie au avertizat părinţii să se asigure că copiii au fost vaccinaţi, deoarece virusul poliomielitei a fost găsit în probele de canalizare din Londra . Nu au fost raportate cazuri de paralizie, raportează The Guardian.

Cum se transmite poliovirusul?

Boala poate paraliza plămânii. Multe persoane infectate au ajuns să stea toată viaţa blocate în aparate pentru respiraţie mecanică Plămânii de Fier, aceasta era denumirea aparatului de respiraţie mecanică pentru pacienţii grav afectaţi de poliomielită. Folosirea aparaturii presupune ca cea mai mare parte a corpului pacientului să fie încastrat (temporar sau chiar definitiv) până la gât pentru a stimula respiraţia prin presiune.

La începutul anului 2020, când a debutat pandemia de COVID-19, din cauza penuriei globale de ventilatoare moderne necesare pentru pacienţii infectaţi şi aflaţi într-o stare gravă, unele întreprinderi au dezvoltat prototipuri de versiuni noi ale Plămânilor de Fier.

Poliovirusul se transmite prin salivă, fecale, apă contaminată şi de la o persoană la alta pe cale respiratorie.

Se recomandă analgezice şi antipiretice. Pentru paralizia musculară se recomandă medicamente antispastice pentru relaxarea muşchilor şi kinetoterapie.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase