Home » D:News » Germania se află în pragul recesiunii

Germania se află în pragul recesiunii

Publicat: 31.07.2022
Germania se află în pragul recesiunii
Sursa foto: Shutterstock

Moralul mediului de afaceri german a scăzut peste așteptări în iulie, arată sondajul Ifo privind încrederea în mediul de afaceri, în timp ce institutul care îl întocmește a declarat că prețurile ridicate la energie și lipsa iminentă de gaze aduc cea mai mare economie europeană în pragul recesiunii.

Indicele climatului de afaceri al institutului Ifo, foarte urmărit, a scăzut la 88,6, cel mai scăzut nivel din ultimii peste doi ani și sub nivelul de 90,2 prognozat într-un sondaj realizat de Reuters în rândul analiștilor. Indicele din iunie a fost revizuit marginal în scădere la 92,2.

Recesiunea bate la ușă. Aceasta nu mai poate fi exclusă”, a declarat șeful sondajelor Ifo, Klaus Wohlrabe.

Rusia a închis conducta Nord Stream 1

Germania se confruntă în această iarnă cu amenințarea unei raționalizări a gazului fără precedent de generații, ca urmare a unei scăderi semnificative a livrărilor din Rusia.

Luna aceasta, Rusia a închis conducta Nord Stream 1, care alimentează Germania cu gaze, pentru 10 zile de întreținere, perioadă despre care unii se temeau că va fi prelungită. Pomparea a fost reluată joi, dar la doar 40% din capacitate.

Wohlrabe a declarat pentru Reuters într-un interviu că, dacă livrările de gaze vor continua la acest nivel, „nu va exista recesiune”.

Cu toate acestea, autoritatea de reglementare a rețelei de gaze din Germania a declarat vineri că, dacă gazul prin gazoduct va continua să fie pompat la doar 40%, țara va trebui să ia „măsuri suplimentare” pentru a ajunge la obiectivul de 90% din capacitatea de stocare pentru a evita raționalizarea pe timp de iarnă.

În mâinile lui Putin

Guvernul a declarat că va acorda prioritate rezidenților în detrimentul sectorului corporatist în cazul raționalizării, iar indicele Ifo de luni, care analizează aproximativ 9.000 de firme, a arătat că firmele se așteaptă ca afacerile să se înrăutățească semnificativ în următoarele luni.

„Indicele Ifo privind climatul de afaceri, ca și indicele managerilor de achiziții, indică acum în mod clar o încetinire a economiei germane”, a declarat analistul economic al Commerzbank, Jorge Kraemer. „Cât de rău se termină, din păcate, se află în principal în mâinile lui Putin”.

Indicele flash al S&P Global Purchasing Managers’ Index (PM) pentru serviciile germane și indicele său pentru industria prelucrătoare au scăzut ambele la 49,2 în iulie, potrivit datelor publicate vineri, sub previziunile analiștilor, care estimau că acestea se vor menține peste pragul de 50 care separă creșterea de contracție.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase